Sari direct la conținut

Elon Musk promite că racheta Starship poate fi gata de lansare peste mai puțin de două luni

HotNews.ro
Sistemul Starship al SpaceX, Foto: THOM BAUR / UPI / Profimedia
Sistemul Starship al SpaceX, Foto: THOM BAUR / UPI / Profimedia

​Elon Musk spune că o nouă rachetă Starship ar putea fi gata de lansare în 6-8 săptămâni, dar asta nu înseamnă că o încercare va putea fi făcută așa de curând, fiindcă alte chestiuni complicate trebuie rezolvate și o autorizație esențială trebuie primită.

SpaceX construiește mai multe boostere Super Heavy și mai multe trepte Starship, așa că vor putea fi făcute multe teste în 2023 și 2024.

Pe 20 aprilie, racheta s-a desprins de sol, dar a zburat în total mai puțin de 4 minute, problemele clare apărând la 27 de secunde de la lansare, devenind apoi critice la 85 de secunde de la lansare.

La prima încercare cu sistemul Starship în formulă completă a fost o problemă cu sistemul pirotehnic de auto-distrugere, cel care a trebuit activat, fiindcă racheta a avut probleme și putea pune în pericol oamenii de la sol. Acest sistem a declanșat explozia la abia 40 de secunde după ce a fost dată comanda de la sol.

Pentru un al doilea test, SpaceX va avea nevoie de undă verde de la autoritatea FAA care a deschis o anchetă după cele întâmplate pe 20 aprilie.

SpaceX va trebui să facă și o serie de amenajări în zona rampei de lansare, complicată fiind instalarea unor noi sisteme de stingere a incendiilor și o uriașă placă de oțel.

Dacă este să fim realiști, în cel mai bun caz o nouă încercare ar putea avea loc în august sau septembrie.

A fost pentru foarte multă lume ciudat faptul că, deși sistemul Starship a explodat la primul său test în formulă completă, angajații SpaceX s-au bucurat precum la o victorie și au fost numeroase mesaje de felicitare.

S-a insistat mult pe partea bună: racheta a putut fi lansată, a zburat aproape patru minute și „tone” de date pot fi analizate, pentru ca viitoarele prototipuri să fie mai bune și să zboare mai mult timp.

S-a spus și că un mare plus este faptul că nu a fost distrusă rampa de lansare, dar aici lucrurile nu au stat chiar așa de grozav, iar forța lansării a afectat rampa și a scos la iveală faptul că o serie de sisteme foarte utile lipsesc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro