Sari direct la conținut

Enache Jiru, cel propus de Victor Ponta la conducerea CEC, a lucrat cativa ani pentru firmele lui Bogdan Buzaianu, unul dintre "baietii destepti" din energie

HotNews.ro

​Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, ar urma sa ajunga la conducerea CEC in urma unei propuneri facute chiar de premierul Victor Ponta. Pana sa ajunga la Ministerul Finantelor, a fost timp de doi ani, in perioada iunie 2010-iunie 2012, consultant financiar in baza unui contract de colaborare. In CV nu este trecuta firma la care a fost consultant financiar, insa aceasta poate fi gasita in declaratiile de avere din 2011, 2012 si 2013. Se numeste Investime Oil&Gas, este din Cipru si este controlata de Bogdan Buzaianu, unul dintre asa-numitii „baieti destepti” din energie. Relatia cu acesta este mai veche, avand in vedere ca Jiru a fost si vicepresedinte al Energy Holding 2000 in perioada decembrie 2005-septembrie 2007. Reamintim ca Energy Holding a beneficiat de contracte preferentiale cu Hidroelectrica

  • Vezi documentele atasate.

Investime Oil&Gaz ltd are sediul in Nicosia, Cipru, potrivit informatiilor in declaratiile de avere. Presedintele firmei este chiar Bogdan Buzaianu, scria cursdeguvernare.ro in iulie 2012 cand a fost numit Enache Jiru secretar de stat in Ministerul Finantelor. Informatia ca firma este controlata de Buzaianu apare si pe blogul drnicolaebogdanbuzaianu.wordpress.com. Practic, de la o firma controlata de Buzaianu, a ajuns direct intr-o functie inalta la Ministerul Finantelor.

Enache Jiru a mai precizat in CV ca in calitate de vicepresedinte la Energy Holding 2000 SRl s-a ocupat de „Dezvoltarea creditelor documentare pentru activităţi de import – export şi analiza asigurării resurselor financiare pentru finanţarea de proiecte”. Reamintim ca Energy Holding este cel mai mare trader de energie care a beneficiat de contract preferential cu Hidroelectrica pentru achizitionarea de energie electrica la preturi mult sub nivelul pietei. Contractul a fost denuntat in vara lui 2012, la scurt timp dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa. De cand este secretar de stat la finante, Enache Jiru a avut si o oarecare legatura cu Hidroelectrica. Potrivit declaratiei de avere din 2013, acesta a fost membru in comisia de privatizare, functie pentru care a primit suma de 4.649 de lei. Nu e clar in ce perioada a fost membru in comisia de privatizare in Hidroelectrica, declaratia de avere fiind completata in iunie 2013. Privatizarea Hidroelectrica, adica listarea pe bursa a 15% din actiuni, ar urma sa aiba loc in vara acestui an.

Enache Jiru si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internationale, iar din 1998 a alternat intre functii publice si pozitii de conducere in mediul privat.

El a fost vicepresedinte la CEC Bank, in 2000-2001, si presedinte al bancii, in intervalul cuprins intre toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a ocupat pozitia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, in 2001-2004 si din iulie 2012, cu atributii legate de coordonarea Trezoreriei statului.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar de Finante, a declarat pentru Mediafax ca l-a propus pe secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC Bank), in locul lui Radu Ghetea. Ponta a avut anterior, la Guvern, o intalnire cu fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu. Luni dimineata, Ponta a declarat ca nu numeste el personal conducerea CEC, ci ca aproba o procedura initiata de fostul ministru Chitoiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro