Sari direct la conținut

Energie mai ieftină în funcție de intervalul orar. Ministerul Energiei vrea să premieze „comportamentul responsabil”

HotNews.ro
Contor pentru curent, Foto: Pattadis Walarput / Alamy / Profimedia Images
Contor pentru curent, Foto: Pattadis Walarput / Alamy / Profimedia Images

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că se ia în calcul diferențierea costurilor cu energia electrică în funcție de intervalul orar în care are loc consumul astfel încât consumatorii să plătească mai puțin dacă folosesc energie într-un anume moment al zilei.

La finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu producătorii și distribuitorii de energie, precum și cu responsabili din Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), Sebastian Burduja a afirmat că este luată în calcul posibilitatea recompensării „consumului responsabil”.

„Trebuie să mergem acolo unde alte state deja sunt de ani de zile şi anume să-i premiem pe acei care prin modul în care consumă energie ajută şi Sistemul Energetic Naţional. Nu avem un atare cadru în acest moment în România. Asta înseamnă că, dacă eu sunt consumator şi aleg să consum mai multă energie electrică în jurul prânzului, când am această energie solară ieftină în piaţă, voi avea o factură mai mică la sfârşitul lunii.

Sau, în oglindă, dacă aleg să am un consum mai mic seara, când e vârf de consum la nivel naţional, de asemenea, să am o factură mai mică. Această idee o vom duce la bun sfârşit. Am încredere”, a explicat Burduja, citat de Agerpres.

Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare urmează ca fiecare parte participantă la dialog să vină cu soluţii, cu propuneri concrete.

„Dacă e nevoie de reglementare, în zona ANRE avem toată deschiderea, în zona de legislaţie primară, secundară, ministerul are toată deschiderea, dar vrem să facem un cadru corect, în care şi participanţii la sectorul energetic şi consumatorii să aibă confortul că un comportament responsabil, eficient, va fi şi recompensat”, a punctat Sebastian Burduja.

INTERVIURILE HotNews.ro