Sari direct la conținut

Erupții solare puternice care ar putea afecta comunicațiile, luni, avertizează experții ruși

HotNews.ro
Eruptie solara, Foto: Andrey Maslov | Dreamstime.com
Eruptie solara, Foto: Andrey Maslov | Dreamstime.com

O activitate puternică a erupțiilor solare, care ar putea interfera cu comunicațiile pe unde scurte, este prognozată pentru luni, spun oamenii de știință ruși, după ce cu o zi în urmă au fost observate trei erupții solare, scrie Reuters. Anul trecut, o furtună geomagnetică declanşată de o mare explozie de radiaţii solare a doborât 40 de minisateliţi SpaceX.

Institutul de Geofizică Aplicată Fedorov din Moscova a anunțat că sunt posibile erupții de clasă X, inclusiv erupții de protoni, fiind de așteptat să fie afectate transmisiile radio pe unde scurte.

Erupțiile de clasă X sunt cele mai mari explozii din sistemele solare și pot crea furtuni de radiații de lungă durată. Erupțiile de protoni sunt o furtună de particule energetice solare, compuse în principal din protoni.

Erupțiile solare se produc atunci când câmpurile magnetice puternice din interiorul și din jurul soarelui se reconnectează. Acestea pot afecta câmpul magnetic al Pământului, cu potențialul de a deteriora sateliții și echipamentele de comunicații, potrivit NASA.

În 2022, o furtună geomagnetică declanșată de o mare explozie de radiații solare a doborât 40 de sateliți SpaceX care tocmai fuseseră lansați, conform Reuters.

Trei erupții solare au fost observate duminică, una dintre ele având durata de 14 minute și ducând la o întrerupere a comunicațiilor radio, conform Institutului de Geofizică Aplicată Fedorov, mai scrie Reuters. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro