Sari direct la conținut

Eşec major pentru Boeing. Decizia luată de NASA în privinţa astronauților de pe Staţia Spaţială Internaţională

HotNews.ro
Imagine distribuită de Maxar Technologies, realizată la 7 iunie 2024, care arată capsula spațială Boeing Starliner andocată la Stația Spațială Internațională (ISS). Foto: AFP / AFP / Profimedia
Imagine distribuită de Maxar Technologies, realizată la 7 iunie 2024, care arată capsula spațială Boeing Starliner andocată la Stația Spațială Internațională (ISS). Foto: AFP / AFP / Profimedia

Doi astronauți NASA care au zburat spre Stația Spațială Internațională în iunie la bordul capsulei Starliner a Boeing BA.N vor trebui să se întoarcă pe Pământ cu un vehicul SpaceX la începutul anului viitor, a declarat sâmbătă șeful NASA Bill Nelson, citat de Reuters.

Nelson a considerat că problemele sistemului de propulsie al Starliner sunt prea riscante pentru a transporta primul echipaj acasă.

Decizia agenției, care apelează la rivalul de top al Boeing în domeniul spațial pentru returnarea astronauților, este una dintre cele mai importante luate de NASA în ultimii ani. Boeing a sperat că misiunea sa de testare Starliner îi va propulsa programul după ani de probleme de dezvoltare și peste 1,6 miliarde de dolari în depășiri de buget din 2016.

Astronauții veterani NASA Butch Wilmore și Suni Williams, ambii foști piloți militari de încercare, au devenit primul echipaj care a călătorit cu Starliner pe 5 iunie, când au fost lansați spre ISS pentru ceea ce se aștepta să fie o misiune de testare de opt zile.

Însă sistemul de propulsie al Starliner a suferit o serie de defecțiuni începând cu primele 24 de ore ale zborului său către ISS, provocând luni de întârzieri în cascadă. Cinci dintre cele 28 de propulsoare s-au defectat și au apărut mai multe scurgeri de heliu, care este utilizat pentru presurizarea propulsoarelor.

Cei doi astronauți sunt acum așteptați să revină pe pâmânt în februarie 2025 la bordul unei nave spațiale SpaceX Crew Dragon, care urmează să fie lansată luna viitoare ca parte a unei misiuni de rutină de rotație a astronauților. Două dintre cele patru locuri de astronaut ale Crew Dragon vor fi păstrate goale pentru Wilmore și Williams.

„Știu că aceasta nu este decizia pe care am dorit-o, dar suntem pregătiți să întreprindem acțiunile necesare pentru a sprijini decizia NASA”, a declarat Mark Nappi, șeful Boeing Starliner, într-un e-mail adresat angajaților companiei în urma deciziei NASA.

În urmă cu zece ani, NASA a comandat câte un vehicul spațial nou de la Boeing și SpaceX pentru a-și transporta astronauții la ISS. Având două vehicule, nu dorește să rămână fără soluție în cazul unei probleme cu unul sau altul.

Dar compania lui Elon Musk a devansat în mare măsură Boeing.

INTERVIURILE HotNews.ro