Sari direct la conținut

Eugen Rădulescu, BNR: ​"Prima Casă” nu a avut rol social. Prin intermediul lui se cumpără în prezent case de vacanţă

HotNews.ro
Eugen Radulescu, dir BNR, la conferinta de la Sinaia, Foto: Hotnews
Eugen Radulescu, dir BNR, la conferinta de la Sinaia, Foto: Hotnews

Programul ​”Prima Casă” nu a avut rol social în niciun fel. A fost construit în anul 2009 sau 2010, când piața creditului era complet îngheţată și nu se mai construia nimic. Ei, în aceste condiții guvernul a intervenit cu acest program. Pe măsură ce piaţa a început să se reîncălzească s-a pus problema ca acest credit să capete un caracter social. Numai că nu s-a întâmplat asta”, a explicat sâmbătă Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR, la un seminar organizat de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România. Potrivit acestuia, prin intermediul programului, sunt achiziţionate în prezent case de vacanţă, întrucât legea îi permite.

“Adică el cumpără prin Prima Casă o locuinţă de vacanță la Mangalia sau în la Poiana Braşov. Pentru că are voie!, a adăugat Rădulescu. “Creditul este dat pentru locuinţe din acestea, obişnuite, de 70.000 – 80.000 de euro şi sunt cumpărate, practic, apartamente de 300.000 de euro, din care creditul ‘Prima Casă’ este de 60.000 de euro şi restul vine de acasă, de la mama. Nu e normal. Creditul ‘Prima Casă’ ar trebui să aibă un caracter mai degrabă social, să-i ajute pe cei care nu pot să se împrumute în condiţiile pieţei şi care vor să cumpere ceva mic”, a explicat reprezentantul BNR.

Reamintim că BNR va anunța în perioada următoare noile măsuri macroprudențiale privind gradul de îndatorare a populației, printre ele urmând să se regăsească și noile limite privind îndatorarea populației pe segmentul creditului ipotecar. Potrivit informațiilor obținute de HotNews, pragurile care vor fi anunțate zilele următoare includ câteva excepții. De pildă în cazul achiziției primei locuințe, gradul de îndatorare va fi mai permisiv decât în cazul românilor aflați la un al doilea credit și, de asemenea, dacă o bancă va considera un client un platnic foarte bun, având de asemenea venituri ridicate, îi va permite un grad de îndatorare peste plafonul ”clasic”. De asemenea, în cazul refinanțării unui credit, noul plafon privind gradul de îndatorare nu se va aplica.

BNR s-a arătat îngrijorată încă de acum un an de dificultatea românilor cu venituri mici de a-și achita ratele. Gradul lor de îndatorare (măsurat prin Debt Service To Income – DSTI) ajunsese la o medie de 65%. La o creștere de 1 punct procentual a dobânzii, DSTI va crește cu 10 puncte procentuale, potrivit unor analize a BNR.

Vezi aici proiectul inițial, în baza căruia s-au purtat discuțiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro