Sari direct la conținut

Euro a fost cotat joi de catre BNR la 4,4662 lei. Isarescu: Nu ne intereseaza modificarea cursului cu 2-3 procente BNR e prezenta in piata, dar cu sume mici. Vezi in text ce ar putea re-aduce aprecierea leului

HotNews.ro

Moneda europeana continua sa se intareasca in fata leului, cotatia de joi a BNR fiind de 4,4662 lei pentru un euro. Pentru sistemul bancar si pentru populatia indatorata in euro vestea este proasta. Pentru banci, acest curs le mareste vulnerabilitatea iar pentru populatie le scade capacitatea de rambursare a ratelor la creditele in euro. E drept, castigatorii deprecierii sunt exportatorii, dar daca tinem cont ca pentru a exporta multi recurg la materii prime importate, nici castigurile acestora nu sunt consistente. Francul elvetian a urcat de la 3,713 la 3,719 lei, in vreme ce dolarul american de la 3,52 lei la 3,55 lei.”Nu e niciun semn ca leul ar avea tendinta sa se intareasca. O buna parte din tranzactiile de azi s-au facut peste pragul de 4,47 lei/eur”, a declarat pentru HotNews dealerul unei mari banci comerciale

  • „Ne asteptam ca maine ( vineri-n.red), tranzactiile sa se faca si la un nivel de 4,48 de lei/euro iar in cateva zile, in pasi marunti, sa se atinga si pragul de 4,5 lei pentru o unitate monetara europeana”, a mai spus dealerul citat.
  • Alti participanti la tranzactiile interbancare de joi spun ca BNR si-a facut prezenta in piata dar cu sume mici. „Mai mult la invaluire, cat sa se vada ca sunt acolo. Pe alte piete, pe zlot sau forint, dealerii locali suspecteaza ca plafonarea relativa a euro- in Ungaria forintul nu a depasit pragul de 300 HUF iar in Polonia cel de 4,34 zloti- bancile centrale  au intervenit pentru a stopa o depreciere mai agresiva”, au mai spus sursele citate.

Mugur Isarescu, despre volatilitate si curs:Nu ne intereseaza modificarea cursului cu 2-3 procente

Volatilitatea rezonabila a cursului este benefica, iar anul trecut a aratat ca o volatilitate excesiva nu face bine, in conditiile in care variatiile se transpun cu precadere in cresterea preturilor, si mai putin in scaderea lor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu la o conferinta pe teme financiare.”In aceasta tara, vizibilitatea cursului a ramas foarte mare si atunci cand exista variatii mici, absolut normale, lumea misca din cap in toate directiile. (…) Volatilitatea excesiva nu ne face bine. O volatilitate mai mica face bine economiei. O volatilitate rezonabila a cursului de schimb este benefica. Nu ne intereseaza modificarea cursului cu 2-3 procente. Pana si etalonul aur avea doua puncte de fluctuatie, care inseamna noua bani din ziua de azi”, a aratat Isarescu.

„Cand ai intrari mari de capitaluri, ce poate sa faca BNR? Sa cumpere euro si sa dea pe partea cealalta lei, ca nu cumparam valuta pe nasturi. Si facem emisiune monetara, inundand piata cu lei”, a mai precizat Guvernatorul.

Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema prin alte masuri neortodoxe

Mugur Isarescu

El a mai spus ca BNR se uita cu mare atentie si la cursul de schimb real efectiv. „Nu numai la cel nominal, ci si la cel calculat cu rata inflatiei. Si de asemenea nu numai la euro ci si la dolar. 20-30% din comertul exterior se face totusi in dolari”, a mai adaugat Isarescu.

De la inceputul acestui an, la cotatia afisata de Banca Nationala, cursul euro a fluctuat cu circa 3%.

  • ING Bank: O revenire recenta a monedelor din regiune s-ar putea sa favorizeze leul

„Leul a continuat sa fie supus unor presiuni de depreciere, s-a tranzactionat la 4,4640/EUR in sedinta de miercuri si a atins usor pragul de 4,47/EUR in aceasta dimineata (joi-n.red.). O revenire recenta a monedelor din regiune s-ar putea sa favorizeze leul insa, judecand dupa episoade din trecutul apropiat, pare probabil ca in cel mai bun caz va urma o corectie limitata. A inceput o noua perioada de mentinere a rezervelor obligatorii si ratele de dobanda pe termen scurt s-au repozitionat la 5%, un nivel semnificativ mai ridicat fata de cel de 3,8% inregistrat in primele zile ale perioadei precedente. Segmentul ratelor cu scadenta intre o luna si trei luni a urcat la nivelul ratei cheie de 5,25%, intr-o crestere de 25 – 40 de puncte de baza. Desi este posibil ca operatiunile de injectare de lichiditate vor continua, randamentele implicite ale swap-urilor valutare este posibil sa depaseasca nivelul ratei de dobanda cheie avand in vedere diferente dintre piata depozitelor si cea a swapurilor valutare”, se arata in Raportul ING Bank de joi.

  • Criza europeana a dus la retrageri de capitaluri?

„Acum 12 luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) se „chinuia” sa faca sa nu se aprecieze leul, pentru a nu descuraja exporturile, iar acum el tinde sa se duca in extrema cealalta. Acum, dupa un an, el tinde sa se duca in partea cealalta, spre 4,4 si mai mult. Fundamentele interne nu s-au schimbat, dar miscarile de capital sunt evidente. In primavara anului precedent incepusera din nou intrari de capital, in Romania si in alte tari din Europa rasariteana.

Din toamna acestui an, cu deosebire din pozitia bancilor comerciale mari europene, au loc iesiri de capital. Influenteaza cursul, determina in mare masura raportul cerere/oferta pe piata valutara si este sursa, asa cum s-a vazut in cazul Poloniei, de mare volatilitate”, a declarat Mugur Isarescu la prezentarea raportului asupra inflatiei.

BNR se teme ca vom avea parte de iesiri de capital din tara deoarece „bancile mama” au nevoie de bani la ele „acasa”. De asemenea, unele banci de pe piata locala au exces de lichiditate dar refuza sa acorde imprumuturi celor cu deficit de lichiditate.

„Date fiind dezechilibrele macroeconomice create pana in prezent de criza datoriilor suverane, nu numai agravarea acestora, ci si evolutii in sens opus, de atenuare treptata, prin continuarea procesului de consolidare fiscala in zona euro, ar putea genera, pe termen scurt si mediu, restructurari ale portofoliilor investitorilor. Acestea ar conduce la cresterea volatilitatii fluxurilor de capital destinate economiilor emergente din Uniunea Europeana, inclusiv celei a Romaniei”, a mai spus Guvernatorul.

  • Ce ar putea re-aduce aprecierea leului in fata euro?
  • O interventie a BNR in piata valutara. Efectul ar fi garantat, insa numai pe termen scurt. Pe termen lung, deprecierea probabil ca s-ar relua, iar Banca centrala -ar trezi si cu rezerva diminuata si cu leul depreciat.
  • Absorbtia de fonduri europene. Intrarea de valuta ar fi benefica pentru leu, dar la actualul grad in care Romania atrage fondurile europene, slabe sperante din aceasta directie
  • Investitii straine directe. O alta sursa de valuta care ar putea aprecia leul in fata euro. Dar pentru asta e nevoie de politici fiscale atractive, de un mediu de afaceri prietenos si transparent . Adica exact ceea ce Romaniei lipseste.
  • Orice alta forma de atragere de valuta (privatizari etc) sau o crestere a competitivitatii muncii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro