Sari direct la conținut

EVZ a realizat un reportaj in care demonteaza un fals istoric legat de prezenta armatei ruse in Romania: Monumentul bolsevic de la Sighisoara

HotNews.ro

Evenimentul Zilei a realizat un reportaj in care demonteaza un fals istoric privind prezenta armatei ruse in Romania si dezvaluie cum a finantat diplomatia de la Kremlin restaurarea unei necropole dedicata „eroicei armate sovietice”, intr-un loc in care ostasi ai Armatei Rosii au murit „jefuind populatia civila sau inecati in vin”. Federatia Rusa a finantat amenajarea Monumentului bolsevic de la Sighisoara, iar militarii soviectici au fost glorificati intr-un oras eliberat de Armata Romana.

O situatie de-a dreptul revoltatoare traiesc romanii din Sighisoara, vechea cetate situata in mijlocul Romaniei, in judetul Mures. La 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, locuitorii sunt nevoiti sa „admire” un monument, proaspat reamenajat, al armatei de ocupatie, pe care scrie: „Glorie eroicei armate sovietice, eliberatoarea Romaniei de sub jugul ocupantilor fascisti”. Pe obeliscul, inalt de trei metri, din centrul cimitirului sovietic troneaza simbolul comunist secera si ciocanul. Culmea este ca, asa cum reiese din documentele istorice, acolo nu s-a dus nicio lupta intre Armata Rosie si armata germana. Iar militarii sovietici s-ar fi facut remarcati prin jafuri, violuri sau crime indreptate impotriva locuitorilor din fostul judet Tarnava Mare, scrie EVZ.

Trupele Armatei sovietice au intrat in Sighisoara la data de 7 septembrie 1944, care era, atunci, un oras liber, iar pana pe data de 12 septembrie – atunci cand s-a semnat Conventia de armistitiu intre Romania si Natiunile Unite, reprezentate de URSS – au avut statutul de armata de ocupatie. Inamicul germano-hortyst se afla la circa 30 de kilometri, spre Nord, in lupta cu Armata Romana. Acesta fusese oprit demult pe aliniamentul Mures – Tarnava Mica, iar armata germana se retrasese inca din luna august prin trecatorile din Carpatii Orientali si de Curbura. In consecinta, niciunul dintre militarii sovietici inmormantati in cimitirul sovietic de langa Catedrala Ortodoxa din Sighisoara nu avea cum sa ¬cada la datorie¬ in luptele pentru eliberarea Romaniei. Cu toate acestea, Ministerul Apararii Nationale (MApN), prin Oficiului National pentru Cultul Eroilor ¬ ONCE, dar si Primaria Sighisoara, si-au dat acceptul pentru refacerea, in anul 2013, a monumentelor funerare, cu finantare din partea Ambasadei Federatiei Ruse.

Continuarea pe EVZ.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro