Sari direct la conținut

Excepție de neconstituționalitate admisă de Curtea Constituțională: deciziile CA privind majorarea capitalului social pot fi atacate cu acțiune în anulare în instanță

HotNews.ro
Andra Constantinescu si Alina Tugearu, Foto: Hotnews
Andra Constantinescu si Alina Tugearu, Foto: Hotnews

Majorarea capitalului social, procedura prin care se poate modifica structura acționariatului sau diluarea participațiilor acționarilor, va putea fi atacată, în instanță, cu acțiune în anulare, la fel ca orice hotărâre a adunării generale a acționarilor. Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate invocată de echipa de avocați ai Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP) privind anumite dispoziții ale Legii societăților comerciale.

Echipa Zamfirescu Racoți & Partners, formată din Alina Tugearu, partener, și Andra Constantinescu, avocat colaborator senior, a susținut că excluderea de la controlul judecătoresc a deciziilor consiliului de administrație/ directoratului, adoptate în exercitarea atribuțiilor de majorare a capitalului social, delegate de adunarea generală a acționarilor, încalcă liberul acces la justiție și principiul egalității în fața legii.

Curtea Constituțională a statuat, în esenţă, că art.114 alin.(3) din Legea nr.31/1990 se referă doar la atribuţiile delegate privind mutarea sediului, nu şi la atribuţia delegată referitoare la majorarea capitalului social, situaţie în care imposibilitatea concretă de sesizare a unei instanţe, în acest din urmă caz, de către persoana interesată, constituie o încălcare a dreptului acesteia de acces la justiţie, admițând, astfel, argumentele avocaților ZRP.

În mod firesc, legea trebuie să își propună obiectivul de a asigura operativitatea adoptării majorării capitalului social, atât de necesară pentru buna funcționare a unei societăți. Pe de altă parte, delegarea acestei atribuții către consiliul de administrație nu poate avea consecința excluderii acestor decizii de la controlul judecătoresc, situație care afectează drepturi și interese legitime ale subiectelor de drept îndreptățite să conteste operațiunea de majorare a capitalului social.

”Am susținut că nu există nicio justificare constituțională pentru care deciziile consiliului de administrație privitoare la majorarea capitalului social să fie excluse de la controlul judecătoresc. De acum înainte, deciziile consiliului de administrație privind majorarea capitalului social, o problematică de importanță majoră pentru o societate, vor putea fi atacate în instanță cu acțiune în anulare. Îndrăznesc să afirm că a fost remediat unul dintre marile neajunsuri ale legii societăților comerciale”, spune Alina Tugearu, partener în cadrul departamentului de litigii al Zamfirescu Racoți & Partners. Decizia este definitivă și general obligatorie începând cu data publicării sale în Monitorul Oficial, respectiv 01.08.2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro