Exclusiv Cum functioneaza unul dintre cele mai secrete Comitete din BNR- cel care administreaza rezervele Romaniei? Obligatiunile SUA reprezinta 10% din portofoliul de obligatiuni care compun aceste rezerve
Sedintele Comitetului de Administrare a rezervelor internationale- CARI, dupa cum este denumit in interiorul BNR- din cadrul Bancii Centrale nu dureaza mai mult de o ora si nu utilizeaza nici instrumente derivate, au declarat in exclusivitate pentru HotNews inalti oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei. Invaluite in mister, reprezentantii Bancii Nationale au acceptat sa vorbeasca pentru HotNews.ro despre cum se desfasoara o sedinta si cum se iau deciziile legate de plasarea rezervelor Romaniei.
Rep: Utilizeaza Comitetul si instrumente derivate? Se poate da un exemplu in acest sens?
BNR: CARI nu utilizeaza instrumente derivate drept pentru care nu putem oferi exemple legate de acest tip de instrumente
- Obligatiunile emise de SUA reprezinta circa 10% din portofoliul de obligatiuni care compun rezervele internationale ale Romanie
Rep: In ce fel a modificat criza datoriilor suverane din zona Euro si din SUA strategia de piata a CARI? Are Romania expunere asupra datoriilor Greciei? Dar ale SUA?
BNR: Strategia de administrare a rezervelor internationale prevede investirea in obligatiuni emise de entitati care beneficiaza de rating minim AA- sau Aa3, dupa caz. In acest sens, deteriorarea situatiei bugetare din statele amintite a determinat restrangerea investitiilor la instrumente emise de acelea care au continuat sa se incadreze in criteriul mentionat. In plus, in plan tactic, CARI a decis evitarea investirii in obligatiuni emise de statele care se situau la limita respectarii criteriului.
Obligatiunile emise de Grecia nu au intrat in universul investitional al BNR. Obligatiunile emise de SUA reprezinta circa 10% din portofoliul de obligatiuni care compun rezervele internationale ale Romaniei.
Rep: Potrivit Raportului Anual pe 2010 al BNR, „s-au considerat oportune mentinerea duratelor portofoliilor denominate în euro si dolari SUA si reducerea duratei portofoliului denominat în lire sterline”. Puteti detalia de ce reducerea portofoliului denominat in lire?
BNR: In cazul portofoliului de lire sterline, raportul risc/randament avut in vedere la elaborarea strategiei era cel mai sugestiv in sensul unei potentiale deteriorari, fapt care a determinat decizia de diminuare a duratei portofoliului si implicit a riscului. O decizie similara a urmat in anul 2011 si in privinta celorlalte doua portofolii, de euro si dolari americani.
- Numirile celor 11 membri se fac de catre Guvernatorul Isarescu
Rep: Care e frecventa cu care Comitetul se reuneste si cat timp dureaza o sedinta a acestuia?
BNR: De regula lunar, o sedinta dureaza circa 1 ora. La nivel operativ exista consultari zilnice intre membrii comitetului.
Rep: De la inceputul crizei datoriilor SUA intalnirile membrilor Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale au avut loc mai des decat de obicei?
BNR: Nu, intanirile au avut aceeasi frecventa ca de obicei
Rep:Cati membri are acest Comitet? Cum sunt ei alesi?
BNR: Structura comitetului este stabilita de Consiliul de administratie. Numirile celor 11 membri se fac de catre Guvernator.
Rep: Care sunt criteriile dupa care se decide in ce valute se va investi? Cum se iau deciziile in acest sens in CARI?
BNR: Determinarea structurii valutare are la baza criteriul asigurarii echilibrului intre activele si pasivele valutare ale statului. De asemenea, sunt avute in vedere necesarul de lichiditate pe termen scurt si mediu in diverse valute, analize cantitative de tip risc/randament, analize calitative si altele. Deciziile se pot lua prin consens sau vot.
Rep: Cum functioneaza practic acest Comitet? Puteti sa ne spuneti in cateva fraze in ce consta o asemenea intalnire a membrilor lui?
BNR: In cadrul comitetului sunt analizate periodic rezultatele activitatii de administrare a rezervelor internationale in contextul evolutiilor pietelor financiare internationale, precum si impactul acestor evolutii externe asupra politicilor BNR. Avem ca suport materiale de analiza de tip cantitativ si evaluari calitative amintite anterior, intocmite de directiile de specialitate ale bancii si transmise in avans membrilor comitetului. Acestia dezbat diferite optiuni investitionale si propuneri privind conduita tactica, in cadrul parametrilor stabiliti prin stategia de administrare a rezervelor internationale, in acelasi timp fiind monitorizate riscurile aferente.
Vezi aici normele interne ale BNR si alte detalii legate de rezerve