Sari direct la conținut

EXCLUSIV. Importante licitații pe bani publici din IT sunt suspectate că au fost aranjate la „valori mari de achiziție” – documente din instanță

HotNews.ro
Avertizor de integritate, Foto: Cristian Storto / Alamy / Alamy / Profimedia
Avertizor de integritate, Foto: Cristian Storto / Alamy / Alamy / Profimedia

​Lui CISCO, distribuitorilor săi și altor nouă firme de IT li s-au ridicat recent informații din sediu, de către Consiliul Concurenței. Instanța a aprobat inspecția inopinată după ce judecătorii au primit documente prin care li s-a explicat că există indicii că firmele s-au înțeles ca să ridice prețul la contracte publice. Câștigau mereu aceleași companii și la prețuri mari, ”de până la 99.99% din valoarea estimată”, susține Consiliul Concurenței. Nu doar statul, ci și firmele concurente s-au considerat păgubite, iar acestea au reclamat practica.

Consiliul Concurenței investighează o posibilă coordonare a prețurilor între CISCO, producătorul american de echipamente IT&C, distribuitorii săi autorizați (Alef, Ingram și Logicom) și alte nouă firme pentru manipularea câștigării unor contracte de achiziții publice. Informațiile apar în decizia Curții de Apel București, din 29 mai 2024, care a autorizat cererea Consiliului Concurenței de a face inspecții inopinate la sediul celor 14 firme din România, document consultat de HotNews.ro.

Consiliul Concurenței a adresat, în data de 28 mai 2024, o solicitare către Curtea de Apel București pentru realizarea unor inspecții inopinate la 14 firme cu sedii în România, respectiv:

  • CISCO Systems România
  • Alef Distribution Ro
  • Ingram Micro Distribution
  • Logicom Information Technology Distribution
  • Arctic Stream
  • Datanet Systems
  • Dataware Consulting
  • Dendrio Solutions
  • Eta2U
  • Evotech-IT
  • Logic Computer
  • Metaminds
  • Trencadis Corp
  • Prime Telecom

„Instanța consideră că se impune desfășurarea unei inspecții inopinate”, a hotărât Curtea de Apel București.

Inspecțiile inopinate se fac numai după declanșarea unei investigații. Ce suspectează Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București arată că înainte de a cere efectuarea acestor inspecții inopinate, președintele Consiliului Concurenței a dispus, în data de 23 mai 2024, declanșarea din oficiu a unei investigații privind posibila încălcare a prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a), c) şi d) din Legea concurenței și a prevederilor art. 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene de către 13 firme cu sediul în România.

Articolele respective se referă la „ coordonarea politicilor comerciale în ceea ce priveşte împărţirea pieţei şi/sau aplicarea de condiții inegale la prestații echivalente, corelate cu posibila coordonare în materie de preț, pentru manipularea atribuirii contractelor de achiziții publice”.

  • „Curtea reţine că informațiile obținute de Consiliul Concurenței indică posibilitatea ca procedurile de achiziții publice având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informației şi comunicaţii produse de către CISCO să fie împărţite între ofertanți, respectiv întreprinderile ARCTIC, DATANET, DATAWARE, DENDRIO, ETA2U, EVOTECH, LOGIC, METAMINDS și TRENCADIS, având sprijinul furnizorului CISCO, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizați ALEF, INGRAM şi LOGICOM, care oferă prețuri astfel încât contractele să fie atribuite operatorilor favorizați de aceştia (…).
  • De asemenea, având în vedere tipul de practică anticoncurențială suspectată, Curtea nu exclude posibilitatea ca la sediile firmelor suspectate să existe dovezi, fiind necesară efectuarea de inspecții”, se arată în decizia Curții de Apel.

9 firme ar fi câștigat în mod constant contracte IT cu ajutorul Cisco și a celor 3 distribuitori ai săi, deși la licitații au fost și alți ofertanți

Instanța notează că „o parte din indicii au fost aduse în atenția Consiliului Concurenței de către autorități contractante, altele au fost semnalate prin intermediul platformei avertizorilor de concurență și altele au rezultat din analiza derulată de autoritatea de concurență asupra procedurilor de achiziție publică organizate pe piața vizată de investigație”.

Din coroborarea tuturor informațiilor analizate au rezultat „indicii relevante aferente perioadei începând cel puțin cu anul 2019 privind posibile comportamente care au vizat denaturarea concurenței pe piața investigată”.

În urma analizei participării la licitațiile din perioada menționată, Consiliul Concurenței susține că a observat „o participare constantă a întreprinderilor Arctic, Datanet, Dataware, Dendrio, Eta2U, Evotech, Logic, Metaminds și Trencadis la procedurile de achiziție publică, firmele fiind desemnate câștigătoare în majoritatea cazurilor, deşi au existat și alți ofertanți la procedurile respective”.

  • „De asemenea, în cazul loturilor unde au depus oferte cel puțin două dintre întreprinderile implicate, s-a remarcat valoarea mare de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru, acestea fiind situate la valori de până la 99.99% din valoarea estimată. În literatura de specialitate a fost identificat un prag de 90% sub care se consideră că se manifestă concurență între ofertanți, prețurile peste acest prag indicand o posibilă practică anticoncurențială.
  • Petentul (n.a Consiliul Concurenței) arată că posibila practică anticoncurențială vizată de investigație are ca obiect restrângerea concurenţei şi asigurarea câştigării de către fiecare dintre întreprinderile participante la procedurile de achiziție publică a unor contracte de execuție lucrări, în condiții mai slabe de competitivitate și calitate, cu ajutorul furnizorului CISCO şi al distribuitorilor acestuia, respectiv ALEF, INGRAM şi LOGICOM”, se menționează în decizia Curții de Apel.

„Elementul de surpriză” al inspecțiilor inopinate: Ce documente pot fi ridicate de inspectorii Concurenței

În solicitarea adresată Curții de Apel, Consiliul Concurenței subliniază că inspecția inopinată reprezintă „cel mai eficient instrument de investigație pus de legiuitor la dispoziția autorității de concurență, datorită elementului său surpriză, care permite colectarea de către inspectorii de concurență a informațiilor şi a documentelor existente în momentul respectiv la sediul social sau secundar al societății comerciale, cu eliminarea pe cât posibil a riscului alterării, ascunderii sau chiar al distrugerii lor”.

  • „Numai în cadrul unei inspecții inopinate pot fi verificate și, după caz, ridicate în copie documente fie pe suport hârtie, fie în format electronic, stocate pe calculatoare, inclusiv de tip laptop, CD-uri, stick-uri de memorie sau dispozitive de telecomunicație fixe sau mobile”, se mai arată în decizia Curții de Apel.

Pentru toate acestea, Curtea de Apel a admis, în data de 29 mai, cererea formulată de Consiliul Concurenței și a aprobat inspecții inopinate la cele 14 firme.

Investigația Consiliului Concurenței, anunțată de trei firme aflate sub control inopinat

Anunțul privind investigația declanșată de Consiliul Concurenței pe piața comercializării de echipamente IT&C a fost făcut miercuri, 5 iunie pe bursă de grupul Bittnet Systems.

Două firme din acest grup, Dendrio Solutions și Dataware Consulting, sunt vizate.

Un anunț separat a fost făcut și de Trencadis, care a dezvăluit pe pagina de LinkedIn că „în perioada 4-7 iunie are loc un control inopinat al Consiliului Concurenței la mai multe firme, distribuitori și un furnizor de tehnologie”.

Și firma Arctic Stream a informat miercuri investitorii pe bursă că a fost vizată de inspecția făcută de Consiliul Concurenței la mai multe companii din sectorul IT din România.

Toate aceste firme au negat că ar fi implicate în practici anticoncurențiale și au precizat că au pus la dispoziția autorității de concurență informațiile solicitate.

Mai multe surse din industrie au precizat miercuri pentru HotNews.ro că „investigația vizează furnizorul american de tehnologie Cisco, distribuitorii tehnologiei sale și 10 firme care folosesc echipamentele în implementarea de sisteme IT&C”.

Grupul american de tehnologie Cisco a reacționat joi, 6 iunie, la solicitarea HotNews.ro, cu privire la informațiile privind faptul că ar fi vizată de investigația din piața IT demarată de Consiliul Concurenței.

„Nu facem comentarii cu privire la investigațiile în derulare și cooperăm cu autoritățile.”, a declarat pentru HotNews.ro Łukasz Dąbrowski, manager de comunicare în cadrul grupului Cisco.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro