EXCLUSIV Lista firmelor romanesti care au de recuperat bani din Libia. Vezi cine, cati bani are de luat si ce sanse sunt sa-i recupereze
Firmele romanesti care au de recuperat creante din Libia sunt Romtehnica, Arcom, Tarom, Contransimex si Romagrimex, au declarat pentru HotNews. Ro oficiali ai Ministerului Finantelor Publice. Cea mai mare suma de recuperat o are Romtehnica- circa 39 milioane de dolari, au mai spus oficialii MFP. Firma Arcom, prin care omul de afaceri Gigi Becali a cumparat creante libiene figureaza cu 16,6 milioane de dinari (circa 13,5 milioane de dolari americani). Contactat de HotNews, omul de afaceri a declarat ca suma totala este mai mare si include si creante care la Finante apar pe numele altor societati.
„Creantele astea sunt mai incurcate. Eu am de dat bani si Taromului de pilda, pentru niste bilete luate prin Arcom. La randul meu, am de luat de la alte firme care au creante acolo. Dar eu va spun ca am acte pe 80 de milioane de dolari”, a declarat Becali pentru HotNews.ro. In total, Romania avea de recuperat la data de 1 martie 2011 din Libia suma de 45.568.327,63 dolari SUA şi 22.930.147,992 dinari libieni (echivalent 18,65 mil. dolari)
Lista firmelor romanesti care au de recuperat bani din Libia:
Romtehnica – 39,25 milioane dolari SUA
Arcom – 16,6 milioane dinari libieni (13,5 mil dolari)
Tarom – 0.9 milioane dolari SUA
Contransimex – 0,7 milioane dolari SUA şi 4,8 mil.dinari libieni (3,9 mil. Dolari sua)
Romagrimex – cota părţii române (capitalul social) la soc mixte din domeniul agriculiurii – 4,75 milioane dolari SUA şi 1,5 milioane dinari libieni – venituri cuvenite din activitatea societăţilor mixte.
La randul lui, Theodor Stolojan a confirmat pentru HotNews ca aceste creante se recupereaza cu destul de mare dificultate mai ales in urma unor conflicte cum este cel din Libia. „In anumite tari, schimbarea de regim aduce schimbari importante inclusiv la nivelul datoriilor fata de terte state. In cel mai bun caz o comisie care sa re-negocieze valoarea creantelor se formeaza la un an-doi dupa ce evenimentele se linistesc”, a mai explicat Stolojan.
Dealtfel, Statul Roman a mai incercat recuperarea prin negocieri a creantelor libiene, dar partea libiana a refuzat sa recunoasca toata suma, potrivit unui raport inaintat Cameier Deputatilor.
„Cu aceasta ocazie au rezultat atat pozitiile divergente ale celor doua parti cat si nerespecifiarea de catre pariea libiana a unor documenie bilaierale si a principiului de iraiameni comparabil in procesul de negociere a drepturilor si obligatiilor financiare reciproce.
Ca urmare, Minisierul Economiei si Finantelor a initiat Memorandumul cu tema: Situatia drepturilor si obligatiilor financiare reciproce dintre Romania si Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista, prin care s-au propus urmatoarele masuri:
- Intreprinderea unor demersuri prin Ministerul Afacerilor Externe la reprezentaniii Romaniei in structurile Uniunii Europene in vederea informariiacestora cu privire la dificultatile pe care autoritatile statului roman le intampina in procesul de reglementare a drepturilor financiare cu Libia . Aceste elemente ar putea sta la baza formularii unor puncte de vedere ale partii romane in situatiile in care la nivelul Uniunii Europene vor fi angajate negocieri pentru convenirea unor acorduri economice cu staiul libian.
- Transmiterea unor scrisori din partea Ministerului Apararii Naiionale catre omologii din Libia in vederea eliminarii rigiditaiii acestora din urma in recunoasterea integrala a sumelor datorate statului roman si C.N. Romtehnica S.A.
Mentionam ca partea libiana si-a manifestat dorinta reluarii relatiilor comerciale cu C.N. Romtehnica „, S.A..Demersurile propuse vor fi intreprinse dupa aprobarea Memorandumului de catre Guvern”, se mai arata in nota inaintata Camerei.
Daca firmele Romtehnica, Arcom si Tarom sunt relativ cunoscute, despre celelalte companii care apar pe lista se stiu destul de putine lucruri. Vezi aici si aici alte articole legate de firma Contransimex.