EXCLUSIV Orange a notificat ANCOM privind intentia de a oferi servicii TV si prin satelit
Orange, cel mai mare operator local de telefonie mobila, a notificat la data de 21 martie 2013, Autoritatea de reglementare in comunicatiii (ANCOM), intentia de a furniza servicii TV si prin intermediul retelelor cu acces fix prin satelit (tip DTH), a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii. Operatorul a primit pe 11 martie 2013 dreptul de a furniza servicii TV (tip Mobile TV) si prin reteaua mobila proprie. Mediafax a informat la inceputul acestei luni ca Orange a cerut si Consiliului National al Audiovizualului (CNA) aprobarea de a retransmite prin satelit (DTH) un numar de 13 programe TV.
- „In conformitate cu prevederile Deciziei presedintelui ANCOM nr. 987/2012 privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, orice persoana care intentioneaza sa furnizeze retele publice de comunicatii electronice sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului are obligatia sa transmita ANCOM o notificare cu privire la aceasta intentie, cel mai tarziu in ziua inceperii activitatii. Astfel, la data de 21 martie 2013, ORANGE ROMANIA S.A. a notificat ANCOM intentia de a furniza servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare catre utilizatorii finali si prin intermediul retelelor cu acces fix prin satelit (tip DTH)”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Mediafax a informat la inceputul acestei luni ca Orange Romania a solicitat Consiliului National al Audiovizualului (CNA) un aviz de retransmisie pentru programe de televiziune prin satelit.
Potrivit documentelor depuse la CNA, SC Orange Romania SA a cerut aprobarea de a retransmite prin satelit (DTH) un numar de 13 programe TV, intre care televiziunile operate de Pro TV S.A. si Trinitas TV.
Orange Romania intentioneaza sa retransmita aceste televiziuni din localitatea Issy Les Moulineaux, Franta.
Membrii CNA urmeaza sa analizeze solicitarea Orange Romania intr-una dintre sedintele viitoare ale Consiliului. In mod traditional, membrii CNA se intalnesc in sedinte publice de doua ori pe saptamana (martea si joia).
Daca CNA va elibera avizul solicitat, Orange Romania SA poate sa se lanseze efectiv pe piata de retransmisie de televiziune prin satelit, dominata in prezent de companiile RCS&RDS, Romtelecom si UPC Romania.
Ziarul Financiar a relatat, in luna martie, ca Orange Romania a semnat un contract cu SES, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicatii prin satelit din lume, pentru a lansa pe piata locala servicii de televiziune prin satelit (DTH).
Compania internationala de sateliti SES, care opereaza sistemul de sateliti Astra, are sediul central la Luxemburg si are operatiuni si pe piata din Romania.
De asemenea, pe 22 martie 2013, HotNews.ro a scris in premiera despre faptul ca Orange Romania a primit pe 11 martie 2013 dreptul de a furniza servicii TV (tip Mobile TV) prin reteaua mobila proprie si poate sau nu lansa in perioada urmatoare servicii comerciale.
- Piata serviciilor TV: 5,92 milioane abonati la jumatatea anului trecut. Venituri de peste 1,56 miliarde lei in 2011
La jumatatea anului trecut existau 5,92 de milioane de abonati la serviciile TV, din care 3,67 milioane de abonati la serviciile TV prin cablu, 2,21 milioane de abonati la serviciile DTH si 35.000 de abonati la serviciile IPTV, conform celor mai recente date ale ANCOM. In functie de numarul de abonati, RCS&RDS, Romtelecom si UPC detin peste 90% din piata serviciilor TV din Romania.
RCS&RDS este lider pe piata serviciilor TV, operatorul comunicand ca detine un numar total de circa 3 milioane de abonati la serviciile TV – cablu si satelit (pentru satelit sunt peste 1.200.000 abonati).
Pe locul secund se afla Romtelecom, care avea la sfarsitul anului trecut 1,26 milioane de abonati la serviciile TV (DTH, IPTV si Cablu), conform datelor grupului elen OTE.
UPC este al treilea mare furnizor de servicii TV, compania raportand pentru sfarsitul anului trecut un numar total de 1,17 milioane de abonati la serviciile TV, dintre care 319.700 abonati pentru serviciile DTH, 423.600 abonati la cablu digital si 428.700 la cablu analogic, conform datelor Liberty Global.
La data de 30 iunie 2012 existau 449 de furnizori TV operationali, dintre care 445 de furnizori de servicii TV prin cablu, 3 furnizori de servicii TV prin satelit (DTH) si 4 furnizori de servicii TV prin internet (IPTV). In prima jumatate a anului trecut, veniturile obtinute de furnizorii de servicii TV au depasit 796 de milioane de lei, in crestere anuala cu 8,2%. In 2011, veniturile furnizorilor de servicii TV au depasit 1,56 miliarde lei.