Sari direct la conținut

EXCLUSIV UPDATE Costurile fixe estimate a fi suportate de Posta Romana in procesul de privatizare se ridica la circa 2,15 milioane lei – oficiali MCSI/Termenele estimate pentru privatizare

HotNews.ro
Sigla Posta Romana, Foto: Posta Romana
Sigla Posta Romana, Foto: Posta Romana

Costurile fixe estimate a fi suportate la nivelul Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) pe parcursul procesului de privatizare se ridica la aproximativ 2.150.000 lei, iar costurile legate de componenta variabila vor fi determinate in functie de ofertele primite, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI). Sumele necesare finalizarii procesului de privatizare sunt suportate din bugetul propriu de venituri si cheltuieli al companiei de stat, au mai subliniat acestia.

Ministerul Comunicatiilor a lansat in aceasta luna in consultare publica un proiect de Hotarare de Guvern privind strategia de privatizare a Postei Romane, care se va realiza prin dobandirea de catre un investitor strategic a unui pachet de actiuni reprezentand minim 20% din capitalul social al companiei, prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital. In vederea pregatirii si realizarii privatizarii prin majorarea de capital social, precum si atragerii de investitii, ministerul va angaja un consultant international specializat. Vor fi infiintate mai multe comisii si secretariate tehnice si toate costurile cu acest proces vor fi suportate de Posta Romana.

Care vor fi insa mai exact termenele din acest proces? Oficialii MCSI au amintit pentru HotNews.ro termenele la care s-au angajat autoritatile fata de FMI:

„Va reamintim ca, prin aranjamentul stand-by de tip preventiv, incheiat de Fondul Monetar International cu Romania si intrat in vigoare la 31 martie 2011, precum si prin criteriile de referinta structurale care decurg din Memorandumul tehnic de intelegere cu Fondul Monetar International, in cadrul Anexei (…) la Scrisoarea de intentie din luna iunie 2012 se stabileste ca, in ceea ce priveste C.N. Posta Romana S.A., se realizeaza urmatoarele masuri:

  • Angajarea consultantului juridic si de tranzactie pentru majorarea de capital cu cel putin 20% pana la finele lunii iunie 2012;
  • Publicarea prospectului pentru majorarea de capital cu investitor strategic pana la finele lunii august 2012;
  • Finalizarea majorarii de capital pana la finele lunii septembrie 2012„.

Cum aceste termene au fost depasite, HotNews.ro a intrebat care sunt mai exact pasii urmatori in privatizarea Postei (termene estimate).

Raspunsul MCSI:

  • „Selectare Consultant  – 60 de zile
  • Intocmire documentatie de catre consultant – 30 de zile
  • Stabilire investitor strategic care sa devina actionar la C.N. Posta Romana S.A.  – 60 de  zile
  • Definitivarea documentatiei de  majorare de capital social – 30 zile”.

HotNews.ro a mai cerut lamuriri legate de comisiile care se vor infiinta, numarul membrilor si mai ales rolul acestora. In proiect se mentioneaza ca „se constituie o comisie de coordonare a procesului de privatizare si o comisie de pregatire, si monitorizare a procesului de privatizare, formate din membri titulari si supleanti, si secretariate tehnice aferente acestora”. Cati membri vor fi mai exact in cele doua comisii? Ce costuri estimati ca vor fi cu acestia?

„Privatizarea un proces extrem de important pentru cel mai mare angajator din Romania, Posta Romana. De aceea, este necesar ca el sa fie tratat cu maxim de seriozitate si profesionism. Echipa care se va ocupa de acest proces este structurata astfel:

  • La comisia de coordonare a procesului de privatizare numarul membrilor este stabilit prin Strategia de privatizare: maxim 4;
  • La comisia de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare numarul de membri se va stabili prin ordin al ministrului, fara a depasi numarul de 12.

Costurile estimate pentru remunerarea membrilor comisiilor pentru activitatea desfasurata pe tot parcursul procesului de privatizare este de aproximativ 100 mii lei„, au precizat oficialii MCSI.

Potrivit acestora, „constituirea comisiilor s-a realizat tinand cont de practica existenta in procesul de privatizare a unor alte societati comerciale, precum si de necesitatea asigurarii asistentei de specialitate in domeniul privatizarii si de fluidizarea procesului decizional”.

De unde are Posta Romana acesti bani, tinand cont de situatia financiara grava in care se afla?

„Sumele necesare finalizarii procesului de privatizare sunt suportate din bugetul propriu de venituri si cheltuieli al Companiei Nationale Posta Romana”, au raspuns oficialii MCSI.

Luna trecutaPosta Romana a lansat in sistemul electronic de achizitii publice o licitatie pentru contractarea unui credit de 100 milioane de lei pentru 12 luni, destinat finantarii capitalului de lucru, costurile fiind estimate la 8,8 milioane de lei.

Despre Posta Romana

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Posta Romana nu a mai inregistrat profit din anul 2008.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro