Sari direct la conținut

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear – unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

HotNews.ro
Zona de test din apropiere de Nyonoksa, Foto: Google Maps
Zona de test din apropiere de Nyonoksa, Foto: Google Maps

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Timescă medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciului Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei răniți au ajuns la spital goi și înveliți în pungi de plastic translucide. Starea pacienților i-a făcut pe angajații spitalului să suspecteze că se confruntă cu ceva foarte grav, dar singura informație pe care o aveau la momentul respectiv era că a avut loc o explozie în apropierea unei baze militare.

”Nimeni – nici directorii spitalului, nici oficialii Ministerului Sănătății, nici oficialii regionali sau guvernatorul – nu a informat personalul că pacienții sunt radioactivi”, a spus unul din chirurgii spitalului, prin telefon, pentru Moscow Times. ”Angajații spitalului aveau bănuielile lor, dar nimeni nu le-a spus să se protejeze”.

După explozie, radiațiile au crescut de până la 20 de ori față de nivelul normal pentru aproximativ 30 de minute în cel mai mare oraș din regiune, Severodvinsk. Agenția nucleară de stat, Rosatom, a anunțat că în accident cinci angajați au murit.

Autoritățile ruse au păstrat circumstanțele în care s-a produs explozia învăluite în mister. Agențiile guvernamentale au oferit informații fragmentate, statul abordând același tip de comportament pe care l-a avut și în cazul teribilului accident nuclear de la Cernobîl din 1986.

Reacțiile oficiale au inclus negări ale creșterii nivelului de radiații, dar au anunțat abia după patru zile după accident că satul Nyonoksa va fi evacuat. Autoritățile au negat apoi că au comandat evacuarea satului. Lipsa informațiilor a dus la confuzie printre localnici, care s-au grăbit să cumpere doze de iod pentru a contracara efectele expunerii la radiații.

Nu sunt singurii care au fost lăsați pradă confuziei și care au cerut răspunsuri. Patru doctori de la Spitalul Clinic Regional Arhanghelsk – dintre care doi în poziții de conducere – și un angajat medical au spus pentru Moscow Times că personalul a fost șocat și înfuriat de către evenimentele care au avut loc. Doctorii au vorbit sub protecția anonimatului.

Deși nici unul dintre acești doctori nu au lucrat direct cu persoanele rănite în urma exploziei, aceștia au spus că personalul care a intrat direct în contact cu victimele a trebuit să semneze un acord prin care se angajează să nu vorbească despre ce s-a întâmplat.

”Nu au fost forțați să semneze acordurile, dar când trei agenți ai Serviciului au ajuns cu o listă și au cerut ca cei de pe listă să semneze, puțini au spus nu”, a spus unul dintre doctori.

The Moscow Times nu a reușit să vorbească cu niciunul dintre doctorii care au îngrijit pacienții sau să obțină o copie a acordului. Cu toate acestea, poveștile celor cinci bărbați sunt identice. De asemenea, povestea lor coincide cu cea a altor două surse.

Toți șapte se întreabă de ce angajații expuși la radiații au fost trimiși la un spital civil, și nu la unul militar. Doctorii care au vorbit cu The Moscow Times au spus că au pregătit o listă de întrebări pentru angajații Ministerului Sănătății care au venit pe 12 august la spital, dar aceștia nu au răspuns la nicio întrebare.

În loc de răspunsuri, doctorilor li s-a oferit o excursie la Moscova pentru teste. Aproximativ 60 de angajați ai spitalului, inclusiv patru din cinci paramedici, care au transportat pacienții, au acceptat oferta.

Potrivit spuselor a trei medici, unuia dintre doctorii care au plecat la Moscova i s-a găsit un izotop radioactiv Cesiu-137 în țesutul muscular. Una dintre surse a spus că doctorul afectat i-a spus în mod direct, deși nu a fost informat cu privire la cantitatea sau concentrația de izotop găsită.

Doctorul afectat a refuzat să ofere un interviu.

Iuri Dubrova, un expert de la Universitatea Leicester cu privire la efectele radiațiilor asupra corpului, a explicat la telefon că pacienții aduși la spital cel mai probabil aveau doze mari de izotop pe piele. Nivelul pericolului pentru doctorul din Arhanghelsk depinde de cât de mult a fost expusă persoana, potrivit lui Dubrova.

”Dacă dozajul nu a fost foarte mare, persoana ar trebui să își revină complet în câteva săptămâni dacă primește mâncare și apă curate”, a spus el.

”Expunerea la Cesiu 137 poate fi prevenită – tot ce trebuie să faci este să speli pacientul foarte bine”, a spus el. ”Dar doctorii au fost vulnerabili la radiații pentru că nu li s-a spus ce s-a întâmplat”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro