Sari direct la conținut

fanatik.ro: Miliardele din Fondul de Rezervă cheltuite după bunul plac al Guvernului. Peste 80%, alocați discreționar de către premier

fanatik.ro
Fondul de Rezervă, Foto: Colaj fanatik.ro
Fondul de Rezervă, Foto: Colaj fanatik.ro

Un raport al Curții de Conturi pe anul 2022 arată că 80% din totalul bugetului alocat pentru Fondul de Rezervă au fost cheltuiți discreționar.

La finalul anului 2023, în încercarea de a ține deficitul bugetar sub control, Guvernul Ciolacu a renunțat la a mai da direct bani ministerelor prin rectificare bugetară, așa cum s-a făcut mereu spre finalul fiecărui an, ci a ales să opereze un buget paralel prin intermediul Fondului de Rezervă Bugetară (FRB). Practic, ministerele și instituțiile din subordine nu au mai putut să-și facă planuri de achiziție, ci au trebuit să aștepte banii veniți de la FRB prin decizia premierului. Pe termen scurt, măsura a dus la adevărate probleme, în special în sănătate, unde multe spitale nu au avut bani să-și achite facturile la timp, însă, pe termen lung, a rămas problema lipsei de transparență în alocarea acestor fonduri. Asta în condițiile în care la finalul anului 2023, Fondul de Rezervă al Guvernului ajunsese la peste 13 miliarde lei.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro