Sari direct la conținut

fanatik.ro: Taxe noi și inflație crescută sau cine plătește majorarea pensiilor. „Guvernul încearcă să mulgă o vacă care nu mai are lapte"

fanatik.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Colaj fanatik.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Colaj fanatik.ro

Pentru a acoperi majorarea pensiilor cu 40%, așa cum prevede legea adoptată de către Guvern săptămâna trecută și care va intra la vot la Senat marți, Executivul va trebui să găsească o sursă de finanțare recurentă în condițiile în care efortul bugetar va fi de peste 50 de miliarde lei în anul 2025, deci între 3-4% din PIB. Suma este uriașă, iar pentru acoperirea ei ar putea fi necesară introducerea de noi taxe, poate chiar majorarea TVA-ului cu 50% peste valoarea actuală, și chiar creșterea încasărilor bugetare tot pe seama inflației, la fel ca în anul 2022, sunt de părere economiștii.

Una din întrebările cheie, dacă nu întrebarea esențială, ce se ridică atunci când Guvernul anunță un program de cheltuieli publice este cine anume plătește? Noua lege a pensiilor a fost pusă în dezbatere publică în ultima zi a lunii octombrie fără a avea și impactul bugetar prevăzut. Două zile mai târziu era trimisă spre avizare la Ministerul Finanțelor tot fără impact bugetar. În ziua următoare, impactul bugetar este calculat între 17 și 22 miliarde în 2024, și alte 35 și 55 miliarde în 2025. Ministrul PSD al muncii susține un impact bugetar de 10 miliarde în anul următor și 33 pe anul 2025, în timp ce Banca Mondială vorbește de 26 de miliarde anul viitor și 50 în 2025.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro