Sari direct la conținut

fanatik.ro: Taxele de anul trecut n-au adus bani în plus la buget. Ce se va întâmpla cu impozitele din 2024? „Perspectivele sunt din ce în ce mai tulburi"

fanatik.ro
Guvernul caută surse de finanțare pentru bugetul din 2024, Foto: Colaj fanatik.ro
Guvernul caută surse de finanțare pentru bugetul din 2024, Foto: Colaj fanatik.ro

​​În vara anului trecut, Guvernul Ciucă introducea o importantă modificare a codului fiscal, OUG 16/2022, prin care erau introduse noi taxe, multe dintre acestea ce urmau să intre în vigoare de la începutul acestui an. Datele publice de la Ministerul Finanțelor arată că veniturile fiscale la bugetul de stat, raportate la inflație, nu au crescut. Economiștii sunt de părere că încetinirea economiei și creșterea evaziunii explică scăderile, în termeni reali, ale veniturilor bugetare. Acest lucru ridică semne de întrebare asupra stabilității financiare din anul 2024, atunci când un nou rând de taxe și impozite vor intra în vigoare, în speranța că vor acoperi cheltuielile tot mai mari ale statului.

În urmă cu un an, Camera Deputaților adopta OUG 16/2022, actul normativ ce a introdus o serie de taxe noi odată cu începutul anului 2023. Printre aceste măsuri era vorba de scăderea plafonului pentru microîntreprinderi la 500.000 euro, impozitul pe dividende creștea la 8%, apărea impozitul pe bacșiș, se majora TVA-ul la mai multe produse (sucuri și servicii în Horeca), dar și pentru livrările de locuințe. Guvernul estima că noile taxe vor aduce la buget un plus de 1% la încasări, peste 13 miliarde în termeni nominali.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro