Sari direct la conținut

Fenomenul EQL – De ce apar lumini ciudate înaintea unor cutremure mari

HotNews.ro
Seismograf, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Seismograf, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Fulgere pe cerul complet senin, globuri mari de lumină, fâșii strălucitoare colorate. Înaintea unor cutremure de magnitudine mare oamenii au raportat că au văzut lumini ciudate, s-au făcut și studii serioase și au apărut felurite teorii, inclusiv unele nebunești, cu extratereștrii. Ce ar putea fi rarele „lumini ale cutremurului”?

Luminile cutremurului

Încă din secolul XVII în documente s-au găsit relatări despre faptul că înaintea producerii unui cutremuri puternic oamenii au văzut pe cer diverse lumini pentru care nu au găsit vreo explicație. Aceste relatări nu prea au fost crezute sau au fost utilizate de cei care susțin că am fi fost des vizitați de extratereștrii. Cei cu prea multă imaginație au tras concluzia că, din moment ce „alienii” au venit cu puțin timp înaintea producerii unui mare cutremur, ei l-au și provocat…

Trebuie spus de la început că astfel de lumini ciudate apar foarte rar înaintea unor cutremure de mare intensitate și reprezintă excepția, și nu regula. Au fost însă multe raportări mai ales în „era” smartphone-urilor și fenomenul merită discutat.

În ultimii ani au fost mediatizate mai multe cazuri, în special în Mexic, când în minutele și orele dinaintea producerii unui mare cutremur au apărut lumini ciudate, unele sub forma unor globuri destul de mari sau altele sub forma unor fâșii strălucitoare.

Lumini bizare au fost fotografiate la un cutremur din Japonia, în 1968, la un cutremur din Canada, în 1988, dar și la un mare seism produs în 2009 în Italia, la L’Aquila.

Mult mai recente sunt luminile care au apărut înainte și în timpul unor cutremure din Mexic, în 2017, dar și în 2021. Pe internet pot fi găsite și relatări despre români care ar fi văzut lumini bizare cu 2-3 ore înainte de cutremurul din 4 martie 1977, dar nu sunt foarte credibile.

Clar este că cei care au văzut acele lumini nu aveau cum să știe că urma să se producă un cutremur peste puțin timp și astfel de lumini inexplicabile au fost raportate în destul de puține cazuri, dacă le comparăm cu numărul ridicat de seisme de mare magnitudine ce se produc în lume.

Fanii teoriilor senzaționaliste spun că aceste lumini ar prevesti cutremurele, însă este eronat: o mulțime de cutremure puternice nu au fost precedate de apariția unor lumini pe cer.

Interesant este că un studiu realizat în 2015 în Taiwan a încercat să stabilească o legătură între apariția fulgerelor și producerea unor cutremure cu magnitudinea mai mare de 5 grade pe Richter.

A ajuns la concluzia că numărul de fulgere ar fi crescut în săptămânile dinaintea producerii unui cutremur, dar este un singur studiu ce nu poate fi generalizat pentru întreaga planetă.

Au mai fost oameni care au spus că un cutremur poate fi prezis dacă ne folosim de anomalii ce apar în atmosferă, dar nu există niciun exemplu în care să se fi prevăzut cu succes cu mare cutremur, pornind de la astfel de anomalii.

În 2017, când s-a produs în Mexic un cutremur de 8,1 magnitudine, oamenii au filmat și fotografiat lumini verzi și albastre pe care nu le mai văzuseră până atunci.

Nu știm ce sunt

US Geological Survey scrie despre aceste „lumini ale cutremurului”, dar este circumspectă. Spune că există raportări în care apariția mai multor tipuri de lumini de diverse forme a fost asociată cu un cutremur, iar geofizicienii NU au căzut de acord dacă semnalarea unor astfel de lumini inexplicabile în apropierea epicentrului unui cutremur și aproape de momentul producerii, chiar se încadrează în categoria „earthquake lights (EQL)”, adică lumini ce au strict legătură cu un seism.

USGS mai notează că uni specialiști se îndoiesc că aceste lumini au legătură cu un seism, iar alții spun că unele semnalări sunt plauzibile.

„Au fost propuse ipoteze legate de fizică, pentru a explica anumite clase de raportări ale unor lumini, cum ar fi unele care au apărut în momentul producerii unui mare cutremur, în zona faliei ce a generat seismul. Pe de altă parte, așa-zise semnalări de EQL-uri au fost asociate cu arcuri electrice produse de liniile de înaltă tensiune care se clătinau”, spune USGS.

Apariția unor lumini ciudate cu câteva minute înainte de producerea unui seism a fost raportată și în zone unde nu existau stâlpi de înaltă tensiune.

Lumini care ar ieși din anumite roci?

Au fost studii care veneau cu o teorie: luminile apar din cauza unor straturi de sol care, schimbându-și poziția, generează uriașe sarcini electrice. Un studiu din 2014 explora această ipoteză.

Această teorie mai des formulată este că luminile ar apărea datorită unor sarcini electrice activate în anumite tipuri de roci, în timpul activității seismice, ca și când s-ar activa o baterie în crusta terestră.

Sunt roci care pot elibera în aer sarcini electrice, dar condițiile în care aceste degajări pot deveni lumini mari ce pot fi vizibile de către om sunt extrem de rare .

A mai fost propusă o teorie care susținea că stresul tectonic creează un așa-numit efect piezoelectric prin care roci ce conțin și cuarț ar produce câmpuri electrice puternice, când sunt comprimate într-un anumit mod, Despre aceste efect s-a scris într-un studiu din 1998.

Aceste „lumini ale cutremurului” apar rar și sunt vizibile puțin timp, astfel că este aproape imposibil să fie studiate temeinic. S-au încercat reconstituiri în laborator, dar fără succes.

Surse: National Geographic, BBC, NPR, The Guardian

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro