Sari direct la conținut

Financial review Prima pagină a presei străine: Cele mai multe victime din sinagogă erau oameni în vârstă. UBS se interesează de americanii bogați care trăiesc în Elveția. Industria auto în febra 5G. Locuitorii Romei protestează împotriva degradării oraşului

HotNews.ro
Financial review Prima pagină a presei străine: Cele mai multe victime din sinagogă erau oameni în 
vârstă. UBS se interesează de americanii 
bogați care trăiesc în Elveția. Industria auto în febra 
5G. Locuitorii Romei protestează împotriva degradării 
oraşului

Financial Times: Cele mai multe victime din sinagogă erau oameni în vârstă ● Democrații Americii trebuie să vină cu un program.â ● The Guardian: Candidatul de extremă drapta Jair Bolsonaro a câștigat alegerile din Brazilia ● Les Echos: UBS se interesează de americanii bogați care trăiesc în Elveția ● Handelsblatt: Industria auto în febra 5G ● La Repubblica: Locuitorii Romei protestează împotriva degradării oraşului. Lectură plăcută!

  • Financial Times: Cele mai multe victime din sinagogă erau oameni în vârstă

Unsprezece persoane au fost ucise într-o sinagogă din Pittsburgh, sâmbătă, în ceea ce Liga Anti-defăimare a descris ca fiind cel mai dur atac asupra comunității evreiești din istoria SUA. Împușcăturile au avut loc la Congregația Arborele Vieții în timpul rugăciunilor de dimineață. În plus față de cele 11 decese, alte șase persoane au fost rănite, inclusiv patru ofițeri de poliție. „A fost oribil. Este unul dintre cele mai grave atacuri pe care le-am văzut „, a declarat Wendell Hissrich, directorul pentru siguranța publică al orașului Pittsburgh. El a numit atacul o „crimă plină de ură”.

Atacatorul, identificat ca Robert Bowers, un rezident din Pittsburgh, în vârstă de 46 de ani, a fost reținut la fața locului după un schimb de gloanțe și transportat apoi la spital. Autoritățile au declarat că acesta avea o pușcă de asalt și trei pistoale, iar din primele cercetări se pare că a acționat singur.

Dl Bowers a fost acuzat de 29 de infracțiuni federale, iar Jeff Sessions, procurorul general, a declarat sâmbătă că departamentul de justiție va solicita acuzații „care ar putea duce la pedeapsa cu moartea”.

Donald Trump, președintele SUA, a condamnat dur atacul, numindu-l „un act straniu și o crimă în masă” și a transmis că trebuie luate măsuri drastice împotriva antisemitismului. De asemenea, președintele a făcut apel la americani „să renunțe la sentimentele de ură și să treacă peste diviziunile sociale”.

Anterior, el declarase reporterilor că făptuitorul ar trebui să fie condamnat la moarte și că, dacă sinagoga ar fi avut un paznic înarmat, atacul poate că ar fi putut fi evitat.

Atacul vine după o săptămână tensionată în SUA, în care au fost descoperite mai mult de o duzină de bombe trimise pe adresele unor critici proeminenți ai domnului Trump. Una dintre bombe a fost trimisă lui George Soros, miliardarul evreu maghiaro-american.

Anul trecut, o femeie a fost ucisă la Charlottesville, când a protestat împotriva unui marș naționalist neonazist care avea loc în oraș.

Poliția din New York și Los Angeles a declarat sâmbătă că au crescut securitatea în jurul așezămintelor de cult. „Aceste evenimente ne amintesc de pericolele urii și antisemitismului necontrolat”, a scris pe Twitter Muzeul Holocaustului din SUA. „Facem apel la americani să promoveze solidaritatea socială și să respecte demnitatea tuturor indivizilor”.

Benjamin Netanyahu, primul ministru al Israelului, a declarat că a fost „indurerat dar și înspăimântat” de „brutalitatea antisemită” a atacului. Niciunul dintre cei uciși sau răniți nu erau copii, au declarat autoritățile sâmbătă.

Cei răniți au inclus o femeie de 61 de ani și un bărbat în vârstă de 70 de ani, care a fost împușcat în tors și este într-o stare critică. Primul apel către serviciile de urgență a avut loc la scurt timp înainte de ora 10 dimineața zilei de sâmbătă. Atacatorul a fost oprit de poliție în timp ce încerca să părăsească locul sinagoga.

Sinagoga Arborelui Vieții se descrie pe pagina proprie de net ca fiind o congregație tradițională, progresivă și egalitară. „Trecem tot timpul prin sinagogă. Acestea sunt vecinii mei. Aceasta este comunitatea mea. Este o tragedie devastatoare „, a spus Jeremy Michalek, profesor la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, care locuieste aproape de sinagogă.

Alte titluri din FT:

  • Democrații Americii trebuie să vină cu un program. A te defini exclusiv drept opoziție față de Donald Trump nu e suficient.

În politica epuizantă a SUA cele mai noi alegeri sunt mereu „cele mai importante din toate timpurile”. Apropiatele alegeri de mijloc de mandat din 6 noiembrie pentru Congres și guvernatorii statelor nu sunt chiar așa. Dar constituie un prim test oficial după șocul alegerii lui Donald Trump la președinție în 2016.

O victorie copleșitoare a democraților ar indica vulnerabilitatea dlui Trump la scrutinul prezidențial din 2020. Ar putea face din ea însăși o profeție care se auto-îndeplinește prin împotmolirea președintelui în investigații și blocarea ambițiilor sale legislative. Îndepărtarea lui din funcție necesită o improbabilă super-majoritate în Senat. Dar, în funcție de concluziile procurorului special Robert Mueller în privința implicării Rusiei în alegerile din 2016, procedurile de destituire nu pot fi complet excluse.

Toate acestea plecând de la supoziția unui „val albastru” [democrat], iar acum e mai puțin probabil decât anterior anul acesta că el va mătura teritoriul SUA. Rata de aprobare a dlui Trump rămâne scăzută, dar a urcat totuși un pic. Economia înaintează consecvent. Opoziția democraților față de numirea la Curtea Supremă a lui Brett Kavanaugh, în ciuda acuzațiilor de atacuri sexuale, a avut efectul neprevăzut de a uni alegătorii republicani. La un scrutin marcat de entuziasm, unde prezența la vot e decisivă, dreapta e aproximativ la fel de dornică să participe ca și stânga. Democrații încă mai vizează cucerirea Camerei Reprezentanților, dar cu o marjă mică. Senatul e de așteptat să rămână roșu [republican].

O parte din toate acestea depinde de variabile ce scapă controlului democraților. Cursele pentru Senat sunt în majoritate unele pe care le-au mai făcut deja. Nu există vreun mesaj de campanie împotriva unei economii ce duduie care să nu sune necioplit. Forța personalității dlui Trump eclipsează toate celelalte știri. Dar, dincolo de aceste dezavantaje structurale, partidul ar putea face mai mult.

Timp de decenii cei doi Clinton și aliații lor au reprezentat nucleul conducerii democrate. Chiar și sub președinția lui Barack Obama ei dețineau o mare influență în privința finanțării și organizării. Fără ei, există ceva similar unui vid. Pe lângă protejarea și extinderea asistenței de sănătate (un mesaj care în mod obligatoriu va varia de la stat la stat), partidul are multe de spus, dar nici o temă predominantă. Cuplat cu concentrarea dlui Trump pe imigrație și comerț, acest fapt e de natură să creeze probleme. Alegătorii moderați pot privi la toată gama de candidați democrați, de la progresiști precum Beto O’Rourke din Texas până la conservatorul Joe Manchin din Virginia de Vest, și pot presupune că într-un Congres democrat tonul va fi dat de primul.

Discursul dlui Trump despre „gloata” de stânga care amenință democrația americană, cu complicitatea democraților, este unul isteric. Este totodată lipsit de bun simț, într-un moment în care lui Hillary Clinton și dlui Obama li s-au expediat colete explozive. Dar o linie mai subtilă de atac contra partidului, cum că ar fi căzut pradă unui derapaj de stânga, va fi eficientă atât timp cât nu va exista un mesaj central care s-o contracareze.

Ca exemplu al acestei confuzii, unii congresmeni democrați mai tineri se întreabă dacă Nancy Pelosi ar trebui să devină președintele Camerei în caz că vor obține majoritatea. Alții insistă că eroina liberală ar merita o pauză de la rolul pe care l-a avut în perioada 2007-2011, care a inclus și adoptarea legii sănătății. Această nehotărâre ar fi fost de înțeles mai devreme în cursul acestui an. Dar faptul că ea încă mai există cu mai puțin de două săptămâni până la alegeri ilustrează foarte bine problema generală a democraților.

Partidul consideră că momentul definirii identității sale trebuie să vină după, nu înainte, de alegeri. Imediat ce secțiile de vot se vor fi închis, candidații vor începe să manevreze pentru șansa de a-l înfrânge pe dl Trump în 2020. Însă democrații au nevoie de mai mult pentru a se defini decât simpla opoziție față de un singur om. (RADOR)

  • The Guardian: Candidatul de extremă drapta Jair Bolsonaro a câștigat alegerile din Brazilia

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a sunat duminică seară pe candidatul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din Brazilia, a anunţat Casa Albă.

„Cei doi șefi de state şi-au exprimat angajamentul puternic să colaboreze pentru a ameliora viaţa locuitorilor din SUA şi Brazilia şi, în calitate de lideri regionali, ai celor două Americi”, a declarat Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a executivului american.

Jair Bolsonaro, fost căpitan de armată în vârstă de 63 de ani, a fost ales duminică preşedinte al Braziliei cu 55,15% din voturi, faţă de 44,85%, cât a obţinut adversarul său de stânga Fernando Haddad.

Bolsonaro, supranumit de multe ori „Trump al Braziliei” şi un admirator declarat al preşedintelui republican american, va prelua frâiele celei mai mari ţări din America latină în luna ianuarie a anului viitor .

Rezultatele de după numărarea a 88,8% dintre buletinele de vot au fost comunicate de Tribunalul superior electoral (TSE) în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din cea mai mare putere din America latină.

Circa 147 de milioane de brazilieni au votat pentru a-l departaja pe sulfurosul candidat de extremă dreapta, care era marele favorit, de adversarul său din Partidul muncitorilor (PT) al fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

O mulţime de mai multe mii de simpatizanţi s-a reunit la începutul serii în faţa domiciliului lui Bolsonaro pentru a sărbători victoria deputatului într-un cartier înstărit din Rio de Janeiro.

Jair Bolsonaro a votat în cursul dimineţii la Rio de Janeiro, evitând cu grijă mulţimea. Însoţit de cea de a treia sa soţie Michelle, el nu a făcut nicio declaraţie, „din motive de securitate”.

Votul a fost mai puţin liniştit la Sao Paulo pentru Fernando Haddad, întâmpinat de susţinători care aveau trandafiri în mână şi care intonau cântece tradiţionale ale stângii, dar şi de opozanţi zgomotoşi.

  • Les Echos: UBS se interesează de americanii bogați care trăiesc în Elveția

Banca elvețiană intenționează să ceară autorităților de reglementare de peste Atlantic să-i extindă licența bancară.

UBS dorește să vândă cetățenilor americani stabiliți în Elveția produse financiare mai complexe, potrivit unui interviu acordat de directorul general Sergio Ermotti, acesta explicând că în prezent UBS nu poate vinde anumite produse și investiții pentru contribuabilii americani din Elveția. Ermotti nu specifică însă care sunt produsele la care se referă.

Potrivit Reuters, acestea s-ar putea referi la investiții și consultanță din partea Swiss Financial Advisers,(SFA), o filială a UBS care vizează deja contribuabilii americani foarte bogați din Elveția.

UBS intenționează să-și consolideze activitățile de gestionare a averii concentrându-se pe piața americanilor bogați, iar piața elvețiană ar putea să le aducă aproape 70 de miliarde de franci elvețieni (61 miliarde de euro).

În SU, UBS concurează, printre alții, cu Morgan Stanley și JP Morgan. Potrivit estimărilor băncii, peste 14.000 de americani dețin fiecare o avere de peste 100 de milioane de franci elvețieni (88 de milioane de euro). ” Nu vrem să lăsăm această activitate băncilor din SUA „, a adăugat directorul general în timpul interviului.

Revenirea UBS pe această piață are loc la aproape zece ani după ce a plătit 780 de milioane de dolari pentru a soluționa un litigiu privind acuzațiile de complicitate la fraudă fiscală.

  • Handelsblatt: Industria auto în febra 5G

Fabrici complet automatizate și autoturisme autonome- standardul 5G de comunicații devine o tehnologie cheie pentru industria auto.

Viziunea pe care Joachim Göthel o are asupra fabricii de autoturisme a viitorului este foarte concretă: camioanele autonome aduc materia primă roboților inteligenți, aceștia o montează, iar în final produsul finit iese pe poarta fabricii ti cu ajutorul unor mașini autonome.

Göthel conduce procesul de introducere a standardului de comunicații mobile 5G la BMW, compania dorind ca din 2021 să înceapă să producă la noile standarde. Pentru BMW aceasta ar însemna o revoluție.

„BMW este extrem de interesat de licențele locale de 5G. Vedem o ocazie bună pentru a ne echipa propriile fabrici rețele proprii 5G „, spune Göthel într-o discuție cu Handelsblatt.

Compania a înregistrat deja la Agenția Federală de Rețele interesul său pentru frecvenț, iar în 2019 dorește să liciteze frecvențe 5G pentru Germania . Încă nu se știe prețul unor asemenea licențe, Agenția Federală pentru Rețele neoferind încă detalii.

BMW nu este singura care își face asemenea planuri. Daimler și Volkswagen sunt, de asemenea, seduse de posibilitățile pe care le oferă tehnologia 5G.

Până acum, producătorul de automobile Audi şi Ericsson au anunțat că vor folosi în premieră tehnologia 5G în producţia auto. La sediul Audi din Ingolstadt, Germania, cele două mărci au convenit asupra mai multor activităţi prin care să exploreze potenţialul tehnologiei 5G.

5G este următoarea generaţie a comunicării mobile, care va extinde performanţele reţelelor actuale de comunicare mobilă, pentru a servi nevoilor viitoare ale clienţilor şi industriilor. Reţelele 5G le vor oferi consumatorilor o calitate mai bună a comunicării şi viteză mai mare, iar clienţilor comerciali, 5G le va permite să beneficieze de noi aplicaţii pentru toate domeniile, de la autovehiculele conectate, la fabricile smart de mâine.

Tehnologia prezintă multe avantaje privind interconectarea, esenţiale pentru Industry 4.0, oferind o mai mare flexibilitate şi permiţând procese de producţie complexe. De asemenea, asigură viteze mai mari de transmitere a datelor şi mai multe posibilităţi în dezvoltare a reţelelor, precum şi o fiabilitate mai ridicată. Mai mult, latenţa ultra-redusă asigură timpi foarte scurţi de răspuns între echipamentele fabricii.

În prima fază a proiectului, Audi şi Ericsson vor testa o aplicaţie pentru care latenţa reprezintă un aspect foarte important, folosind roboţi de producţie conectaţi wireless şi destinaţi unor operaţiuni de lipire a pieselor. Este o tehnologie des întâlnită în construcţia de caroserii.

Reamintim că oficialii Comisiei Europene sunt pe punctul de a aproba utilizarea wifi pentru automobilele conectate la Internet, ceea ce ar da un avantaj constructorilor Volkswagen si Renault care au mizat pe aceasta tehnologie, in dauna rivalilor Daimler si PSA care au pariat pe viitoare generatie de retele mobile 5G, informeaza Reuters.

Executivul comunitar ar urmă să anunțe luna viitoare o propunere legislativă în acest dosar, în vederea unei adoptari în 2019, după ce va obține punctul de vedere al statelor membre UE și al Parlamentului European.

Decizia este una crucială atât pentru constructorii auto cât și pentru operatorii telecom și producătorii de echipamente de rețea, având în vedere că piață automobilelor conectate la Internet ar urmă să se ridice la mai multe miliarde de euro pe an.

Chiar dacă automobilele conectate sunt deja disponibile de mai mulți ani în Europa, Comisia Europeană vrea să accelereze dezvoltarea lor și îi încurajează pe constructori să coopereze pentru a putea lansa modele mai sigure și mai eficiente. Criteriile de omologare pe care le va stabili Comisia ar putea să influențeze achizițiile automobiliștilor și valoarea polițelor de asigurări.

Un proiect de document al Comisiei consultat de Reuters deschide calea pentru introducerea în circulație a autoturismelor echipate cu tehnologia wifi ITS-G5. De asemenea, se prevede o reexaminare a situației peste trei ani de la intrarea în vigoare a acestui măsuri pentru a ține cont de eventualele noi tehnologii. Această înseamnă că va fi nevoie de câțiva ani pentru că tehnologia alternativă de tip 5, botezată C-V2X, ar putea obține aprobarea Comisiei, chiar dacă partizanii acestei tehnologi se așteaptă la un interval de timp mai scurt.

Două mari grupuri se confruntă în acest dosar, fiecare dintre ele regrupand constructori auto, producători de chipuri și grupuri de telecomunicații. Pe de o parte Renault, Volkswagen, NXP, Autotalks și Kapsch TrafficCom promovează variantă wifi, care potrivit lor a fost suficient testată și standardizată în cadrul proiectelor finanțate de autoritățile publice. Cu toate acestea, PSA, Daimler, Ford, Deutsche Telekom, Ericsson, Huawei, Intel, Qualcomm și Samsung pledează pentru 5G, despre care afirmă că oferă perspective mai vaste.

  • La Repubblica: Locuitorii Romei protestează împotriva degradării oraşului

„Demisia, demisia”, scandează în cor locuitorii Romei în timpul manifestaţiei din piaţa Campidoglio împotriva primarului Virginia Razzi. „Roma spune stop”, acesta este sloganul ales pentru a protesta împotriva „degradării oraşului”. Corurile alternează cu melodia „Ricominciamo”. La manifestaţie, care nu este una politică, participă însă şi câţiva exponenţi ai partidelor precum preşedintele municipiului Sabrina Alfonsi, care explică: „Primarul ar trebui să demisioneze nu pentru că ar fi comis infracţiuni, ci pentru că şi-a manifestat incapacitatea”.

Mii de persoane şi-au dat întâlnire sâmbătă dimineaţa la Roma pentru a spune ”gata cu barbarizarea progresivă a oraşului” şi pentru a protesta împotriva găurilor din asfalt, a tomberoanelor pline de deşeuri, împotriva copacilor care se prăbuşesc sau sunt tăiaţi fără a fi plantaţi alţii, sau a pietonilor accidentaţi din cauza faptului că nimeni nu trasează din nou dungile de la trecerile pietonale.(RADOR)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro