Financial Times, despre provocarile guvernului Ponta: Ar putea fi o vara lunga si fierbinte atat la Bucuresti, cat si la Atena
Investitorii au primit bine investirea rapida a noului guvern roman, leul recuperand terenul pierdut dupa caderea fostei administratii, in urma cu mai putin de doua saptamani, scrie Stefan Wagstyl, editor pentru piete emergente, pe blogul beyondbrics, gazduit de cotidianul Financial Times.
Insa exista o suspiciune privind modul usor in care coalitia primului ministru Victor Ponta a obtinut aprobarea parlamentului pentru a conduce Romania pana la alegerile din luna noiembrie. De asemenea, in vizunea autorului, numirea lui Victor Ponta si evolutia ulterioara a guvernarii acestuia genereaza unele intrebari.
O prima intrebare este legata de faptul daca premierul va reusi sa respecte programul de austeritate stabilit cu FMI, intr-un moment in care austeritatea este atacata peste tot in Uniunea Europeana. Vor reusi oare deputatii sai sa ramana in cadrul actualelor acorduri in contextul apropierii alegerilor?
Ponta ia locul unui premier care a functionat doar doua luni. Administratia de centru-dreapta a lui Mihai Razvan Ungureanu a cazut in fata protestelor publice cu privire la cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor care, de asemenea, au dus si la caderea predecesorului sau, Emil Boc, sustine Wagstyl.
Echipa lui Ponta a promis ca va mentine acordul de 5 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana care vizeaza reducerea deficitului bugetar sub 3 procente din PIB in 2012, de la valoarea de 5,2% anul trecut.
Acesta a afirmat, de asemenea, ca are o intelegere cu FMI pentru o crestere cu 8% a salariilor din sectorul public incepand cu luna iunie, reprezentand o reparare partiala a reducerii de 25% impuse in 2010, si inapoierea contributiilor la asigurarile sociale platite de pensionari.
Totodata, investitorii par gata sa arate mai multa flexibilitate, cat timp acordul cu FMI si UE ramane in vigoare. Leul a scazut la nivelul minim istoric de 4,462 fata de euro pe 1 mai, dupa ce guvernul Ungureanu a cazut. Insa, de atunci acesta a recuperat si a fost tranzactionat marti la nivelul de 4,40 lei pentru un euro.
In plus, investitorii au foarte multa incredere in banca centrala, care, prin interventiile sale, a tinut moneda nationala destul de stabila. Anul acesta leul s-a tranzactionat in cadrul unui interval de 4% in raport cu euro, comparativ cu intervalul de aproximativ 13 procente pentru forintul ungar.
Insa poate ramane guvernul chiar si in acest cadru mai generos, in fata presiunilor interne?
Foarte multe pot depinde acum de Grecia, de care comertul si sectorul bancar din Romania sunt legate mai puternic decat in orice alta tara din Balcani. Oricat ar fi de bine intentionat, Ponta ar putea avea dificultati in limitarea impactului generat de o implozie a Greciei. Poate fi o vara lunga, fierbinte si inabusitoare atat la Bucuresti, cat si la Atena – conchide autorul articolului pe blogul beyondbrics al cotidianului Financial Times.