Sari direct la conținut

Finantari deschise pentru ONG-uri, de peste 15 milioane euro/ Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei, si Adriana Popescu, Coordonator program de finantare FDSC, au discutat online

HotNews.ro, EurActiv.ro
E.S. Ambasador Øystein Hovdkinn si Adriana Popescu (FDSC) , Foto: Hotnews
E.S. Ambasador Øystein Hovdkinn si Adriana Popescu (FDSC) , Foto: Hotnews

Toate liniile de finantare din cadrul Rundei 1 de finantare a Fondului ONG, totalizand 15.930.000 euro, sunt acum deschise. Finantarile disponibile pentru societatea civila din Romania, oferite de catre Norvegia, Islanda, Liechtenstein insumeaza 30.000.000 euro pentru perioada 2013-2017. Despre directiile de finantare si intarirea relatiilor bilaterale dintre Romania si Norvegia au discutat online Excelenta sa,Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei si Adriana Popescu, Coordonator program de finantare, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Programul Fondul ONG in Romania este parte integranta a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014. Prin Granturile SEE, tarile donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) contribuie la reducerea disparitatilor economice si consolidarea relatiilor bilaterale cu 15 state beneficiare, majoritatea din Centrul si Estul Europei. Obiectivul general al Fondului ONG este “Consolidarea dezvoltarii societatii civile si cresterea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila”. Romania beneficiaza de a doua alocare financiara ca marime dintre cele 15 state beneficiare, 30.000.000 Euro, dintre care 15.930.000 Euro sunt disponibili spre finantare in cadrul Rundei 1 de finantare a Programului.

In 2013 sunt disponibile fonduri pentru cinci directii mari de finantare:

1. Implicare, cu un buget disponibil de 3.600.000 Euro este destinata proiectelor din zona cetateniei active si implicarii comunitatii, precum si respectarea valorilor democratice fundamentale.

2. Justitie sociala, cu un buget disponibil de 3.780.000 Euro se adreseaza proiectelor ce contribuie pe de o parte la combaterea inegalitatilor sociale, saraciei si excluziunii, iar pe de alta la dezvoltarea comunitatilor rurale interetnice.

3. Dezvoltare durabila, cu un buget disponibil de 2.100.000 Euro, va finanta proiecte care vizeaza imbunatatirea starii mediului in Romania prin implicarea organizatiilor neguvernamentale si participare publica. Regasim aici subiecte cum ar fi: schimbarile climatice, protectia biodiversitatii si peisajului, ecoturismul, activitati de advocacy si watchdog de mediu / constientizare ecologica si participare publica sporita in luarea deciziilor de mediu si educatie ecologica.

4. Servicii sociale si de baza, cu un buget disponibil de 4.800.000 Euro, este dedicata cresterii accesului si furnizarii de servicii sociale si de baza pentru grupuri vulnerabile (copii si tineri in situatii de risc, copii cu dizabilitati si/sau probleme de sanatate mintala si familiile lor, victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice, persoane varstnice, iar lista nu se opreste aici).

5. Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor. Retele si coalitii, cu un buget disponibil de 1.650.000 Euro va contribui la dezvoltarea generala a sectorului ONG in Romania, precum si a unor retele, coalitii si think tank-uri.

In cadrul Fondului ONG vor fi disponibile fonduri, de asemenea, pentru proiecte de mobilitate intre Romania si tarile donatoare care incurajeaza cooperarea cu Norvegia, Islanda si Liechtenstei. Sectorul neguvernamental din Norvegia este foarte bine dezvoltat: in Norvegia exista 115.000 ONG-uri, peste 80% dintre norvegieni sunt membri ai uneia sau mai multor organizatii neguvernamentale, 48% din norvegieni participa anual la activitati de voluntariat.

Informatii cu privire la Fondul ONG (linii de finantare, asistenta acordata potentialilor solicitanti etc) sunt disponibile pe pagina de web: fondong.fdsc.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro