Sari direct la conținut

Firmele care au fost trecute la impozit pe profit vor putea reveni la cel pe micro / Ministerul Finanțelor lucrează la un mecanism

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au discutat cu cei ai Ministerului Finanțelor cu privire la instituirea unui mecanism care să permită entităților ce ar fi putut rămâne la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor și care au fost obligate să treacă la impozitul pe profit ca urmare a depunerii situațiilor financiare anuale pe 30 mai 2024 să revină la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor.

Mecanismul va fi unul opțional pentru aceste societăți.

Conform organizației, la solicitarea CECCAR, Ministerul Finanțelor a clarificat data-limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente anului 2023 ca fiind 30 mai 2024 pentru societățile pentru care exercițiul financiar coincide cu anul calendaristic.

Într-o discuție cu HotNews.ro, Robert Șova, vicepreședinte CECCAR, a spus că de-a lungul timpului cutuma a fost să se calculeze 150 de zile de la 1 ianuarie pentru depunerea situațiilor financiare.

„Nimeni nu s-a gândit la faptul că în situațiile acestea se aplică Codul civil, unde trebuie să iei capetele. Au mai fost și aici discuții 30-31, clar că este 30 mai, dar au fost efecte pentru avem contribuabili care au fost trecuți automat la impozitul pe profit”, amintește el.

El spune că se observă o schimbare de atitudine la Ministerul Finanțelor. “S-a asumat că asta a fost o cutumă, am aplicat-o și nu s-a gândit nimeni că interpretarea ar trebui să fie alta”, a precizat el.

INTERVIURILE HotNews.ro