Sari direct la conținut

Antreprenorii, inclusiv PFA, nu vor mai putea merge cu banii în sacoșă pentru a-și plăti taxele la ANAF

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Unii antreprenori, inclusiv PFA, mergeau la sediile ANAF cu banii în sacoșă pentru a-și plăti taxele. Acest lucru nu se va mai putea face, conform unei modificări la Codul de procedură fiscală aflată în dezbatere la Ministerul Finanțelor.

Cu alte cuvinte, sunt obligați să plătească taxele, precum și orice alte sume care se încasează în conturile deschise la unitățile trezoreriei statului, prin decontare bancară sau card bancar.

Așadar, cei care au numerar vor trebui să meargă cu el la bancă pentru a-și plăti taxele.

Aici intră următoarele categorii: contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică și persoane fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent.

Motivul menționat de Ministerul Finanțelor este faptul că se are în vedere determinarea contribuabililor de a folosi conturile bancare în relația cu statul, “întrucât aceste categorii de contribuabili datorează bugetului general consolidat sume semnificative de obligații, iar plata în numerar la unitățile trezoreriei statului nu este recomandată, existând numeroase riscuri pe timpul deplasării până la sediul acestora”.

Aceasta măsură se dorește a intra în vigoare din 2026.

INTERVIURILE HotNews.ro