Fiscul isi incepe controalele cu Top 300. Oamenii de afaceri: Mesajul transmis este prost. In loc sa se ia de evazionisti, ni se sugereaza ca daca ai facut bani, esti suspect de frauda
“Il felicitam pe domnul Ialomitianu pentru decizia de a incepe controalele Fiscului cu romanii din top 300 bogati!”, a declarat pentru HotNews cu ironie Ilie Carabulea, seful grupului de firme Atlasib si cel care controleaza Banca Carpatica. La randul lui, Viorel Micula, care controleaza grupul de firme European Drinks se declara nemultumit de intentiile Finantelor. “Sa inceapa cu cei care fac economie neagra, nu cu cei care platesc sute de milioane de euro bugetului”, a spus Micula.
Proaspat intors in tara, presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a refuzat sa comenteze intentiile declarate ale Fiscului. “Nu vreau sa intru intr-o asemenea discutie. Prefer sa nu comentez”, a spus pentru HotNews, Ciorcila. Seful Carpatica spune ca jumatate din firmele pe care le controleaza a virat in 2010 la stat peste 13 milioane de euro, suma platita la buget in ultimii 4 ani ridicandu-se la peste 50 de milioane de euro. Carabulea admite ca nu a resimtit controalele Fiscului ca fiind abuzive, ci intr-un ritm “normal”. In schimb, Viorel Micula acuza Fiscul ca este mai insistent decat e cazul. In ultimii 4 ani am achitat la buget 920 de milioane de euro. Sa se ia de piata neagra, nu de noi, domnii de la Fisc. Suntem controlati tot timpul. In loc sa caute cine face evaziune la TVA, la accize samd, vine la noi in control”, a marturisit pentru HotNews, Micula.
Dan Ioan Popp, care controleaza dezvoltatorul imobiliar Impact, spune ca decizia ministrului Ialomitianu este de natura a descuraja antreprenorii. „E ca un fel de pedeapsa pentru ca ai facut bani. Intri in cercul suspectilor de frauda, iar acest tip de mesaj nu este cel mai corect”, explica Popp.
Persoanele care au averi foarte mari şi vor fi prezente în Top 300 reprezintă grupul-ţintă al ANAF, potrivit ministrului Finantelor. „Vom verifica dacă aceste persoane au venituri declarate şi dacă nu le au, vor fi supuse controlului. De exemplu, s-ar putea ca ANAF să primească o reclamaţie că o persoană şi-a construit o vilă în 2011. Ne uităm dacă persoana a obţinut venituri în 2009-2010 şi, dacă sunt acoperitoare, sigur că nu va intra în control. Dacă acea persoană nu a declarat venituri în 2009-2010, va fi supusă controlului, pentru că ne dăm seama că dintr-un venit nedeclarat putea să realizeze casa respectiva”, a declarat ministrul Finantelor.
HotNews te provoaca sa raspunzi la intrebarea: cum privesti intentia ANAF de a incepe controalele cu romanii din top 300 bogati? Este un semnal mai degraba bun sau unul mai degraba descurajant pentru mediul de business?