Florin Citu: Creditele neperformante vor trage economia in jos
- Redactia Hotnews
Imi aduc foarte bine aminte cum de prin 2007 am tot avertizat despre pericolul unui deficit de cont curent mare in special pentru evolutia cursului de schimb, dar si pentru economie in general. Au fost doi ani in care fie am fost ironizat si ridiculizat de echipele de “analisti” din piata locala, fie am fost acuzat ca incerc o prabusire a economiei. In 2008 a venit corectia deficitului de cont curent, iar leul a revenit la deprecierea pe termen lung intrerupta in perioada 2005-2008. Inca o data teoria economica a prezis corect, scrie Florin Citu pe blogul lui
Astazi ne aflam in fata unei probleme similare, cu aceleasi atitudini “relaxate” din partea oficialilor si a “analistilor”: cresterea alarmanta a creditelor neperformante. In acest moment procentul se situeaza peste 17% pentru sistemul bancar, cu estimari oficiale care il duc pana la 20% la sfarsitul anului. Mai mult, deoarece valoarea activelor folosite pentru colateral a scazut, bancilor li se cer mai multe provizioane.
Eu zic ca in realitate lucrurile stau mult mai rau si suntem aproape de o corectie de proportii pe piata financiara. Asa cum deficitul de cont curent in 2007 de 12% era mare din orice punct de vedere, tot asa si o rata a creditelor neperformante de 20% este terifianta. De exemplu, in Spania, unde somajul masurat corect este de aproximativ 25%, rata creditelor neperformante e mai mica de 10%.
Unde apare problema? La finantare, bineinteles. Sistemul financiar autohton este in mijlocul unui proces foarte periculos pentru propria stabilitate: o rata a creditelor neperformante in crestere in acelasi timp cu iesiri de capital masive. Asta inseamna ca pentru provizionare bancile trebuie sa se imprumute de pe piata locala. Dar pe piata locala nu exista finantare nici in lei, nici in euro. Cea in lei este strict controlata de BNR pentru a influenta cursul valutar, iar cea in euro trebuie sa vina de pe pietele internationale care in acest moment au propriile probleme de finantare.
Intr-un raport al Florin Citu Advisory arat ca de la un anumit nivel rata creditelor neperformante are un efect negativ direct asupra creditarii. Dar scaderea creditarii duce la incetinirea cresterii economice care va mari si mai mult rata creditelor neperformante. Avand in vedere nivelul actual al creditelor neperformante, experienta altor tari similare in perioade de criza si structura sistemului financiar-bancar local, este clar ca am intrat deja in aceasta spirala care va trage cresterea economica in jos in perioada urmatoare.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Florin Citu