Sari direct la conținut

Florin Cîțu: Înlesnirile la plată pentru obligațiile bugetare restante, discutate de Guvern într-o primă lectură / Măsurile de sprijin pentru companii pot fi prelungite şi în 2021

HotNews.ro
Florin Citu, Foto: Hotnews
Florin Citu, Foto: Hotnews

​Un proiect de OUG privind mai multe măsuri fiscal-bugetare au fost discutate joi de Guvern, în primă lectură, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Având în vedere că se apropie 25 octombrie, actul normativ are în vedere o înlesnire la plata pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, administrate de organul fiscal central, a spus Cîțu. Ordonanța va fi în dezbatere publică până la următoarea ședință de Guvern.

Acesta a precizat că este vorba de o reglementare simplificată de acordare a unei eșalonări de plată pe o perioadă de 12 luni pentru obligațiile fiscal-bugetare acumulate de la debutul stării de urgență până la data de 25 octombrie.

Beneficiarii sunt toți contribuabilii, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată potrivit Codului de Procedură Fiscală și care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență.

Prin această măsură sunt sprijiniți contribuabilii aflați în dificultate generată de lipsa de lichidități din cauza crizei. Pe de altă parte, vizează încasarea unor sume certe și periodice la bugetul general consolidat.

Pentru a beneficia de sprijin, contribuabilii trebuie să depună o cerere până pe 15 decembrie. Nu trebuie să înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență și nu trebuie să se afle în procedură de insolvență. Pentru companiile aflate în insolvență și care și-au plătit ratele, va exista o reglementare separată.

Alte condiții sunt să nu se afle în dizolvare și să aibă depuse toate declarațiile fiscale.

Actul normativ mai prevede acordarea posibilității autorităților locale de a introduce scutiri de la plata impozitului. Pentru acordarea acestor facilități, se stabilește data de 21 decembrie 2020 până la care proprietarii clădirilor au obligația să depună o cerere de scutire de 50% la plata impozitului.

Florin Cîțu a anunțat și o „veste bună” care vine de la Comisia Europeană. Potrivit lui Cîțu, Comisia a transmis statelor membre o nouă propunere de modificare şi prelungire a cadrului temporar. Aceasta înseamnă că măsurile luate de Guvern în acest an, IMM Invest, cele pentru companii mari, toate schemele de garanţii, pot fi prelungite şi în 2021. Acest cadru temporar era până la 30 iunie 2021.

„În continuare, şi în 2021, dacă o să fie nevoie, vom veni cu suplimentarea acestor programe, cu suplimentarea garanţiilor şi extinderea perioadei în care pot fi derulate aceste programe”, a mai spus Cîţu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro