Sari direct la conținut

FMI a revizuit proiecția contracției economiei românești la 4,8% pentru acest an

HotNews.ro
FMI, Foto: FMI
FMI, Foto: FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit scăderea economică a României din acest an de la 5%, cât estima anterior, la 4,8%, reiese din raportul „World Economic Outlook”. În ceea ce privește anul viitor, se așteaptă la o creștere economică de 4,6% (anterior prognoza 3,9%).

Documentul mai spune că instituția estimează o inflație de 2,9% pentru acest an (anterior 2,2%) și o rată a șomajului de 7,9% (anterior era 10,1%).

Deficitul de cont curent este prognozat pentru 2020 la 5,3% din PIB (anterior era la 5,5%).

Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o contracție de 3,8% pentru acest an, iar recent Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat pentru Reuters că în cel mai rău scenariu scăderea economică va fi de 4,2%.

„Mai mult de un milion de vieți au fost pierdute din cauza COVID-19 de la începutul anului, iar numărul continuă să crească. Se estimează că 90 de milioane vor cădea în sărăcie extremă anul acesta”, se arată în documentul FMI.

  • Sunt vremuri dificile, dar există și câteva motive de speranță. Testele au fost intensificate, tratamentele se îmbunătățesc, iar testările vaccinurilor au continuat într-un ritm fără precedent, unele fiind acum în faza finală de testare.
  • Datele recente arată că multe economii au început să-și revină într-un ritm mai rapid decât se anticipa după Marea Carantină.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro