Fondul de rezervă, folosit pentru PNDL și festivaluri, anul trecut, deși e pentru urgențe/ Pe ce s-au mai cheltuit banii
Guvernul a folosit fondul de rezervă și pentru alte lucruri, în afară de chestiunile urgente pentru care există, cum ar fi PNDL și festivaluri, reiese din raportul Consiliului Fiscal.
„În anul 2021 se constată o relativă ameliorare a cadrului de utilizare a fondului de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, atât din perspectiva totalului cheltuielilor angajate, cât și din cea a numărului hotărârilor de Guvern adoptate în vederea alocării unor sume din acest fond”, menționează sursa citată.
- Comparativ cu anul precedent, alocările totale din fondul de rezervă s-au diminuat cu 42,7%, transferurile către administrația centrală cu 64,8%, iar cele către autoritățile locale cu doar 12,8%.
Consiliul Fiscal apreciază că se impune amendarea legislației care reglementează modul de utilizare a fondului de rezervă.
Recomandarea: specificarea explicită a cheltuielilor care pot fi angajate din fondul de rezervă împreună cu o transparență mai ridicată, inclusiv prin raportarea periodică către Parlament a modului și nivelului de utilizare a fondului de rezervă.
Ce a făcut Guvernul cu banii din Fondul de rezervă
Excluzând acele cheltuieli generate de combaterea efectelor social-economice induse de valuri succesive ale pandemiei, utilizarea unei părți însemnate din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului care a fost aprobată în cursul anului 2021 prin derogare Legea nr. 500/2002 a fost destinată unor cheltuieli care nu pot fi considerate neprevăzute şi ar fi trebuit luate în calcul la fundamentarea bugetului de stat, precum:
- plata cheltuielilor curente și de capital pentru unele unități administrativ-teritoriale;
- finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II;
- asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică;
- plata unor creanțe salariale și a creanțelor aferente unor titluri executorii în dosare care vizează obiective de investiții de infrastructură rutieră derulate în cadrul programelor finanțate prin fonduri europene;
- plata arieratelor către bugetul general consolidat;
- cheltuieli necesare pregătirii şi desfășurării alegerilor locale parțiale;
- organizarea și desfășurarea unor campionate sportive sau festivaluri, etc.