Sari direct la conținut

Formularul digital (PLF) de intrare în România: Câți oameni au fost amendați când măsura a fost obligatorie, ce amenzi s-au dat și câți bani are de restituit acum statul

HotNews.ro
Formular PLF pentru intrarea in România, Foto: DreamsTime
Formular PLF pentru intrarea in România, Foto: DreamsTime

​Peste 230.000 de persoane au fost amendate cu aproape jumătate de miliard de lei pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România, măsură introdusă în decembrie anul trecut și anulată în primăvara acestui an, potrivit datelor transmise HotNews.ro de Ministerul Sănătății. Instituția a comunicat și câte amenzi achitate ar trebui acum restituite de stat celor sancționați, potrivit unei legi intrate recent în vigoare.

Legea care prevede anularea amenzilor aplicate pentru nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare în România (PLF) și restituirea banilor către românii care au plătit deja aceste amenzi a fost promulgată și publicată luna trecută în Monitorul Oficial.

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Câți români au fost amendați și câte amenzi s-au dat pentru lipsa PLF

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Sănătății a transmis situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) de la introducerea acestei măsuri și până la anularea acesteia, astfel:

  • „Pentru necompletarea formularului PLF au fost sancționate contravențional un număr de 236.607 persoane. Au fost aplicate un număr de 251.561 amenzi în valoare de 452.386.500 lei.”, a transmis Ministerul Sănătății.

Câte amenzi achitate ar trebui acum restituite de stat celor sancționați

Legea intrată recent în vigoare prevede pe lângă anularea amenzilor aplicate și restituirea banilor către cei care au apucat să achite aceste amenzi. Datele Ministerului Sănătății arată că sunt zeci de mii de oameni în această situație.

  • „Din centralizarea chitanțelor de achitare a contravențiilor primite la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică a rezultat un număr de 28.593 dovezi de achitare a contravenției PLF.”, a precizat Ministerul Sănătății.

Instituția nu a precizat și ce sume ar fi mai exact de restituit în contul acestor peste 28.000 de amenzi, însă ținând cont că cele mai multe amenzi au fost aplicate până în luna februarie a acestui an, când valoarea amenzilor era cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei, putem estima că este vorba de sume cuprinse între 57,1 milioane de lei și 85,7 milioane de lei.

În luna februarie 2022, în urma nemulțumirilor și a numeroaselor procese în instanțe din cauza proastei implementări a acestei măsuri, Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei.

În luna martie 2022, Guvernul a adoptat Ordonanța care elimină obligativitatea completării formularului PLF la intrarea în România.

Cum poți să ceri restituirea banilor dacă ai primit și achitat amenda pentru formularul PLF

Procedura de restituire de către organele fiscale locale a amenzilor plătite de români pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) la intrarea în țară a fost aprobată marți, 16 august, prin ordin al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, și publicată în Monitorul Oficial.

Pentru restituirea amenzilor achitate, românii trebuie să depună la organul fiscal local unde își au domiciliul, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin al ministrului Dezvoltării, o cerere de restituire.

Cererea de restituire se depune la organul fiscal local competent în format letric sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, împreună cu o copie a actului de identitate.

Cererea de restituire este însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

  • a) numele și prenumele solicitantului;
  • b) codul numeric personal;
  • c) domiciliul solicitantului;
  • d) suma și natura creanței solicitate la restituire;
  • e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
  • f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Ce se întâmplă după ce depui cererea. Cât ai de așteptat

Potrivit procedurii, după primirea cererii de restituire, organul fiscal local competent efectuează verificarea acesteia, a documentației anexate și a datelor din evidența pe plătitori.

Dacă organul fiscal local competent consideră că are nevoie de documente suplimentare relevante soluționării cererii, solicită prezentarea acestora.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro