Sari direct la conținut

Fost ambasador SUA: De ce ar veni companiile americane în România? E nevoie de o piață real liberă, nu de una parțial liberă. Aveți 4-5 milioane de oameni din sectorul privat care țin în cârcă restul țării

HotNews.ro
Adrian Zuckerman, Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook
Adrian Zuckerman, Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

„Economia privată în România mergea bine până recent când taxele s-au ridicat, mai ales în sectoarele de tehnologie și cel de imobiliare. Sectorul de tehnologie este unul dintre cele mai bune din Europa, unde oamenii veneau din Vestul Europei și din alte părți ale lumii. Odată cu ridicarea taxelor, lucrurile  s-au stricat”, a declarat marți Adrian Zuckerman, fost Ambasador al SUA în România.

El a reamintit că relațiile României cu SUA sunt foarte bune, mai ales în domenii cum sunt cele legate de armată și servicii de informații, problema fiind la cele economice.

„Când te uiți la relațiile economice, America nu se vâră în asta. Astea sunt considerate chestiuni private în America. De ce ar veni aici? Cum ar veni? De ce ar veni? Sunt victime ale aceluiași program economic care, în opinia mea, nu merge pentru că sunt lucruri făcute artificial și nu e o piață liberă reală. Asta e o problemă. Trebuie făcută o piață liberă reală, nu parțial liberă. Sunt rămășițe comuniste. Eu am spus tot timpul că Revoluția nu s-a terminat”, a explicat fostul ambasador în cadrul unei conferințe organizată de DC News.

Cea mai mare pierdere a dezvoltării economice a României sunt rămășițele comuniste, adică companii de stat care pierd bani an după an

„Sunt în jur de 1.400 companii de stat, inclusiv județene, care în afară de vreo 10, toate pierd miliarde de lei. Un exemplu bun: Tarom, liniile feroviare (CFR n.r.). Nici nu pot să aflu numerele exacte ca să știu cât pierd companiile astea. Dacă nu le-ar fi dat Statul bani acestor companii, nu ar fi gaură la buget, nu ar exista problemele care există și ar deschide piața pentru companiile private, ca să fie competiție”, apreciază Adrian Zuckerman.

Potrivit acestuia, în România sunt 4-5 milioane de oameni din sectorul privat care țin în cârcă restul țării.

„Eu un sistem putred care nu poate să meargă. De-aia sunt probleme bugetare acum, de-aia e gaură în buget. Cea mai mare gaură e ce se dă la companiile de Stat, precum Tarom sau liniile de cale ferată. Dacă nu le dai un ban mâine, nu mai ai gaură la buget. Nu mai ai probleme, nu trebuie să mai ridici taxe”, a precizat fostul ambasador.

„Mă sperie creșterea taxelor care are un efect negativ asupra investițiilor și afacerilor din România”, a mai spus Adrian Zuckerman, făcând referire la recentele majorări fiscale ale Guvernului PSD-PNL, respectiv cele din Legea 296/2023.

INTERVIURILE HotNews.ro