Sari direct la conținut

Fost șef ANAF: Funcționari publici din Finanțe și alte instituții publice țin contabilitatea pentru firme sau chiar Primării / „Este complet ilegal iar banii sunt încasați la negru”

HotNews.ro
Lucian Heius, Foto: Hotnews
Lucian Heius, Foto: Hotnews

Avem funcționari publici din Ministerul Finanțelor – ANAF, dar și din alte institutii ale Statului care țin contabilitatea pentru firme sau primării mici, a confirmat pentru HotNews.ro Lucian Heiuș, fostul președinte ANAF, actual vicepreședinte la Curtea de Conturi.

„Pe lângă faptul că acești funcționari de multe ori fac greșeli în actele contabile, acest lucru mai este și ilegal. Pentru că nu au voie să facă acest lucru, ei încasează bani la negru, Statul fiind astfel prejudiciat prin taxele și impozitele neîncasate”, afirmă el.

În plus, spune Heiuș, ei se află într-un veritabil conflict de interese!

„Angajatul ANAF nu o să verifice firmele la care el însuși ține contabilitatea dacă au sau nu nereguli. Numai eu în activitatea mea am indentificat numeroase astfel de cazuri. I-am trimis în Comisia de Disciplină. Unii au fost dați afară”, a explicat fostul șef al Fiscului.

Potrivit acestuia, unii oameni de afaceri s-au plâns după ce au constatat că iau amenzi din cauza actelor întocmite greșit de funcționarii Finanțelor.

„O soluție ar fi ca după înființarea firmei să se transmită la ANAF un contract încheiat cu expertul contabil, inclusiv firme de contabilitate, iar Fiscul să nu mai încerce să discute direct cu antreprenorul, care de multe ori nu înțelege nimic din acele documente. El știe doar să facă business, nu și partea de fiscalitate și contabilitate. În caz de probleme, ANAF ar urma să discute direct cu contabilul”, a mai afirmat Lucian Heiuș.

INTERVIURILE HotNews.ro