Sari direct la conținut

FOTO | Bucureștiul dispărut, în imagini extraordinare. Pe Calea Moșilor, pietruită și aproape pustie, într-o zi însorită din mileniul trecut

B365.ro
Strada Calea Moșilor din București (1977), Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Strada Calea Moșilor din București (1977), Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA

Cândva numită „Podul Târgului de Afară”, Calea Moșilor este una dintre cele mai vechi străzi din București.

Veche stradă comercială tradițională din București, cândva plină de case negustorești cu etaj și prăvălii la parter, cu hanuri și cârciumi.

S-a numit la începuturi „Podul Târgului din Afară”, pentru că era drumul care făcea legătura între Curtea Domnească și Târgul din Afară – oborul de animale, care trebuia să fie mereu în afara orașului.

Muzeul Bucureștiului amintește începuturile străzii: „Încă de pe vremea lui Matei Basarab, în plină necesitate de existenţe a unor locuri de desfacere a mărfurilor, pe lângă târgul din jurul Curţii Domneşti (Târgul Dinlăuntru) şi a celui din preajma Bisericii Zlătari (Târgul de Sus) se simţea nevoia găsirii unui alt loc în care să se facă schimburi comerciale şi acesta a fost găsit în jurul Bisericii Oborul Vechi. El a fost denumit Târgul de Afară. Acest târg apare în cronica domnitorului Constantin Brâncoveanu în jurul anului 1693. Drumul care ducea din centrul oraşului către această piaţă a fost denumit Podul Târgului de Afară”.

Citește, pe B365.ro, când și de ce i-a fost schimbat numele în Calea Moșilor, prima stradă pietruită din București.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro