Sari direct la conținut

FOTO Șoricei mumificați au fost găsiți într-un ”frumos colorat” cavou egiptean

HotNews.ro
FOTO Șoricei mumificați au fost găsiți într-un ”frumos colorat” cavou egiptean

Zeci de șoricei mumificați se aflau printre animalele găsite într-un mormânt egiptean care a fost prezentat vineri, relatează The Guardian, citând Reuters și AFP. Cavoul, descoperit recent, datează de acum peste 2.000 de ani.

Mormântul foarte bine conservat și frumos pictat care a fost găsit în orașul Suhaj – un deșert aproape de Nil și a aproximativ 390 de kilometri de Cairo – se crede că este din perioada Ptolemeică, de acum peste 2.000 de ani.

Se crede că mormântul a fost construit pentru un oficial numit Tutu și soția sa și este unul dintre cele șapte descoperite în această zonă în luna octombrie 2018, când autoritățile au găsit hoți săpând ilegal după artefacte.

Pereții pictați ilustrează procesiunile funerale și imagini ale proprietarului muncind pe câmp. De asemenea genealogia familiei este scrisă în hieroglife.

”Este una dintre cele mai incitante descoperiri din zonă”, a spus Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru antichități din Egipt.

”Mormântul constă într-un hol central și o cameră mortuară cu două sarcofage din piatră. Holul este divizat în două”, a spus el.

Două mumii, a unei femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani și a unui băiat cu vârsta între 12 și 14 ani, au fost găsite alături de peste 50 de șoricei mumificați, pisici și șoimi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro