Sari direct la conținut

​​FOTOGALERIE Cum arata cartea de bucate suprarealista a lui Salvador Dali

HotNews.ro
​​FOTOGALERIE Cum arata cartea de bucate suprarealista a lui Salvador Dali

Oua de mii de ani, pateuri de broscute, caramele cu muguri de pin si cotlete de vitel umplute cu melci. Se numara printre cele peste 130 de retete din volumul suprarealist al pictorului Salvador Dali, „Les Diners de Gala”, publicat prima oara in 1973. Este un volum „consacrat placerilor gustului, in care sunt ignorate acele diagrame si tabele in care chimia ia locul gastronomiei”, se arata chiar in primele pagini ale cartii de bucate. Exista doar 400 de volume in intreaga lume, iar dupa 43 de ani editura Taschen a reeditat „Les Diners de Gala”, care va fi lansata pe 20 noiembrie.

„Ne-am dori sa precizam, in mod clar ca, Les Diners de Gala, de la prima pana ultima reteta, cu preceptele si ilustratii sale, este, in mod unic, o carte consacrata placerilor gustului. Nu te uita dupa formule dietetice aici. Vrem sa ignoram acele diagrame si tabele in care chimia ia locul gastronomiei. In cazul in care sunteti adeptul acelor dieteticieni care numara calorii, care transforma bucuria de a manca intr-o forma de pedeapsa, inchide aceasta carte de-ndata; este prea plina de viata, prea agresiva, si mult prea impertinenta pentru tine”, se arata in prefata cartii.

„Les Diners de Gala” prezinta 136 de retete, impartite in 12 capitole, ilustrate in stilul sau specific, abordand un suprarealism erotic. Capitolele sunt impartite in functie de tipul de alimente folosite, de la oua la fructe de mare, sau retete exotice.

Retele sunt inpirate din petrecerile pe care obisnuiau sa le organizeze Dali si sotia sa, Gala, scrie BoredPanda.com.

La varsta de 6 ani, Dali visa sa fie bucatar.

Cartea de bucate a fost publicata pentru prima oara in 1973, existand doar 400 astfel de volume in lume. Dupa 43 de ani, editura Taschen a reeditat volumul suprarealist al lui Dali si va fi lansat la finalul lunii noiembrie. „Les Diners de Gala” poate fi precomandata pe Amazon.com si de pe site-ul editurii.

Potrivit editurii, retetele din volumul lui Dali pot fi gatite acasa.

Ingrediente pentru reteta „Oua vechi de o mie de ani”:

10 oua

1 ½ litri de apa

5 cuisoare intregi

3 linguri de zahar

3 linguri de otet

sos Tabasco

2 lamai (taiate in 8 bucati)

¾ lingurita de cimbru

4 pliculete de ceai

2 cepe

2 catei de usturoi

Inca de la varsta de 6 ani, Dali visa sa devina bucatar sau macar sa scrie o carte de bucate.

Salvador Dali (1904- 1989) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seama al curentului suprarealist in arta. Gratie aparitiilor excentrice si megalomaniei sale, Salvador Dali a devenit o vedeta mondiala, care a reusit sa foloseasca forta mass-media pentru a-si spori averea si gloria.

In 1929 o intalneste pe Gala Diaconov, sotia poetului Paul Eluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vietii lui. Reuseste sa o desparta de Eluard, Gala devenindu-i nu numai sotie, dar si muza inspiratoare, reprezentand-o in multe din picturile sale.

Sursa foto: Captura Twitter

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro