Sari direct la conținut

Francezii si germanii vor dicta modul in care datoria Greciei va fi restructurata. Motivul: bancile lor detin doua treimi din obligatiunile grecesti

HotNews.ro

Bancile germane si franceze detineau la finele anului trecut peste doua treimi din obligatiunile guvernamentale ale Greciei, potrivit unui raport publicat luni de Banca Reglementelor Internationale (BIS). Aceste expuneri fac ca Germania si Franta sa aiba un cuvant greu de spus in privinta negocierilor privind planul de salvare al Greciei.

Grecia intentioneaza sa vanda actiuni sau sa privatizeze complet circa 30 de societati la care statul detine participatii pana la finele anului 2013, listata prezentata de autoritati cuprinzand porturi, aeroporturi, companii feroviare si de utilitati, potrivit AFP. Combinat cu accelerarea exploatarii patrimoniului mobiliar si imobiliar detinut de statul grec, obiectivul acestui program este de a obtine 50 miliarde de euro pana in 2015 pentru a reduce datoria publica uriasa a Greciei si a revitaliza economia elena.

Nivelul imprumuturilor accesate de institutiile de creditare din Grecia de la Banca Centrala Europeana a scazut, in aprilie, la 86,8 miliarde de euro (127,1 miliarde de dolari), transmite Reuters.

Banca Centrala a Greciei a anuntat ca in martie bancile elene au imprumutat de la BCE aproximativ 87,9 miliarde de euro, iar in februarie 90,4 miliarde de euro, ca parte a injectiilor de lichiditati oferite de BCE bancilor europene care s-au confruntat cu probleme financiare.

Aceste date subliniaza dependenta bancilor din Grecia de fondurile oferita de BCE, in conditiile dificultatilor cu care se confrunta acestea la finantarea de pe piete.

Principalele institutii de creditare din Grecia, National Bank of Greece SA, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank SA si Piraeus Bank SA sunt sub presiune pentru a-si reduce dependenta de lichiditatile oferite de BCE. La 31 decembrie 2010 imprumuturile accesate de institutiile de creditare din Grecia de la Banca Centrala Europeana aproape s-a dublat, la 97,67 miliarde de euro, fata de 49,7 miliarde de euro la inceputul lui 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro