Francul elvetian: si-a atins potentialul maxim de apreciere sau "scumpirea" lui va continua?
Aprecierea francului elvetian din ultima perioada ar putea incetini usor in urmatoarele luni, in ciuda presiunilor venite dinspre criza elena si a celor care speculeaza impotriva euro. Economia elvetiana este prea mica pentru fluxuri de capital atat de mari, spun chiar oficiali ai Bancii Nationale elvetiene, cu toate ca in perioade de criza toata lumea vede in CHF o moneda care ofera siguranta. In Elvetia, aprecierea ii loveste greu pe exportatori, iar aceasta nu e singura lor problema: economia Elvetiei se confrunta si cu pericolul supraincalzirii sectorului imobiliar.
In Europa de Est, aprecierea francului ii loveste pe cei imprumutati in aceasta moneda, cei mai loviti fiind maghiarii (ponderea imprumuturilor in CHF fiind de 34%), soldul creditelor in franci fiind in jurul a 36 miliarde CHF. Nu ei sunt cei mai indatorati in aceasta moneda din Europa, ci austriecii, ale caror credite totalizeaza 81 mld CHF, urmati de germani-60 mld CHF si polonezi-53 mld CHF. Romanii stau „bine” in clasament, avand o pondere a imprumuturilor in CHF de circa 5%.
- Ce se va schimba in politica monetara a BNS?
Exportatorii elvetieni pierd din cauza aprecierii francului, marjele de profit scazandu-le consistent in conditiile incercarii de a-si mentine cotele de piata. Ceasornicarii (una din industriile solide de export din Elvetia) s-au plans ca tocmai acum cand vor intra pe piata din China, un franc „tare” le cam incurca jocurile. Nu doar ei se plang de obstacolele puse de moneda intarita, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a mai fost solicitata sa intervina direct in piata si de catre sindicatul UNIA, insa deocamdata SNB a preferat un status-quo.
Vezi aici si o scurta istorie a celor mai importante momente din istoria de 160 de ani a francului elvetian.
Politica monetara a Bancii Elvetiei rămâne deocamdata expansionistă, dar având în vedere consolidarea recentă a francului şi incetinirea usoara a cresterii mondiale, se pare că actuala politică monetară nu va putea fi menţinuta in următorii ani fără a pune în pericol stabilitatea pe termen lung a preturilor, a explicat zilele trecute Guvernatorul.
Actuala politică monetară nu va putea fi menţinuta in următorii ani fără a pune în pericol stabilitatea pe termen lung a preturilor
Philipp Hildebrand, guvernator Banca Elvetiei
Indicele Libor la 3 luni ramane in intervalul 0% -0,75%, fiind mentinut in jumatatea inferioara a intervalului de fluctuatie, la aproximativ 0,25%.
Elvetia se confrunta, pe langa aprecierea francului, si cu pericolul supraincalzirii sectorului imobiliar. Dobanzile joase incurajeaza apetitul pentru credite, iar imprumuturile destinate achizitiei de locuinte cunosc o crestere agresiva in ultima perioada, a mai spus guvernatorul. Numai in luna aprilie, creditul imobiliar a urcat cu aproape 5%.
- Redresarea economică continuă la scară globală, dar previziunile s-au mai întunecat
”Redresarea economică continuă la scară globală, deşi previziunile s-au mai întunecat în ultimele săptămâni. În ciuda francul elveţian puternic, economia elveţiană se bucură încă de o cerere internaţională puternică. Marjele industriei de export sunt insa supuse unor presiuni crescânde. Estimarile de crestere a economiei elvetiene in acest an raman mentinute la 2%, dar au aparut riscurile unei încetiniri”, mai spune Hildebrand.
Problema datoriei ţărilor de la periferia zonei euro joacă un rol special în această privinţă. În plus, din cauza deficitelor mari şi a situaţiei lor economice fragile, multe ţări sunt nevoite să ia măsuri de consolidare fiscală. Creşterea preţurilor materiilor prime apasa asupra creşterii economiei mondiale şi mareste riscul inflationist. „În Elveţia, principalele riscuri sunt pe de o parte, impactul francului elveţian puternic asupra industriei de export şi, pe de altă parte, ameninţarea supraîncălzirii din sectorul imobiliar”, a explicat guvernatorul.
In privinta inflatiei, presupunând că Libor la trei luni ramane constant la 0,25%, SNB se aşteaptă ca preturile sa creasca in medie cu 0,9% în 2011, cu 1% în 2012 şi cu 1,7% în 2013, a mai spus Philipp Hildebrand, care a adaugat ca din cauza riscurilor menţionate, prognoza inflaţiei este marcată de incertitudini mari.
Revenirea economica pe plan global este de aşteptat să continue în următoarele luni, deşi perspectivele sunt mai puţin roz decât în luna martie. În Statele Unite, în special, cei mai recenti indicatorii privind producţia şi piata forţei de muncă au fost dezamăgitori. Având în vedere creşterea preţurilor materiilor prime şi a întreruperilor în producţie în Japonia, SNB a revizuit în jos previziunile sale de creştere pentru ţările industrializate.
- Isarescu a atras din 2008 atentia asupra riscului imprumuturilor in CHF
Oficialii Bancii Nationale a Romaniei si-au exprimat, in mai multe randuri, ingrijorarea fata de disponibilitatea tot mai mare a bancilor comerciale de a oferi credite in franci elvetieni. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca avansul creditelor in monede exotice, cum sunt cele in franci elvetieni, implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile sunt mai mici. Isarescu a explicat ca francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu in care investitorii fac plasamente in perioade tulburi si, astfel, il intaresc.
De asemenea, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, le-a recomandat in 2008 bancilor sa evite creditarea in franci elvetieni pentru ca aceasta se poate dovedi foarte scumpa pe termen lung. Popa arata ca BNR nu poate sa interzica bancilor comerciale sa dea credite in franci elvetieni pentru ca, in cazul in care banca centrala ar lua masuri administrative, bancile din alte state membre ale Uniunii Europene ar putea sa acorde astfel de credite prin deschiderea unor simple birouri locale in Romania.
Riscul valutar mai ridicat in cazul creditelor in franci elvetieni este generat de calculul indirect al cursului leu/franc, care se face pe baza raportului euro/franc de pe pietele internationale si a cotatiilor euro/leu de la Bucuresti.