Sari direct la conținut

Gabriel Biriș: E scandalos că Guvernul vrea să crească taxele, dar a uitat că sunt mulți bani care pot fi încasați: taxarea averilor nejustificate, bani din paradisuri fiscale și taxare inversă la TVA

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews

E scandalos că în tot acest demers de creștere a veniturilor bugetare se vorbește doar de creșterea taxelor, dar nu se vorbește de reducerea evaziunii, susține avocatul Gabriel Biriș, expert în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

„La TVA am putea să scoatem din conducta de bani la care s-au conectat hoții vreo 3-4 miliarde euro pe an numai aplicând taxarea inversă și Directiva ne permite”, a spus el, în cadrul unei conferințe CLCC.

Impozitarea averilor care nu pot fi justificate

„În ceea ce privește situația persoanelor fizice nu văd nicio discuție în ceea ce privește impozitarea averilor ce nu pot fi justificate și nici cu privire la transparentizarea sumelor parcate prin paradisuri fiscale”, afirmă Biriș.

Contribuabilii noștri, spune el, n-au niciun fel de obligație.

Sunt miliarde de euro parcate pe afară, nu se iau dividende, nu ai obligație de declarare și faci tot felul de achiziții de case pe Coasta de Azur, Dubai, cumpără iahturi”, a explicat avocatul.

Neabordând aceste probleme, Guvernul își pierde șansa de a avea o credibilitate în acest demers.

Vor să mărească acciza la alcool, dar nu măresc colectarea

„N-am văzut nicio analiză din partea Guvernului cu privire la gradul de colectare a accizelor la alcool, unde situația o estimez ca a fi mai gravă decât colectarea TVA. În momentul în care vezi de la statistică care e consumul de alcool și te uiți pe nivelul veniturilor bugetare îți dai seama că ai o gaură inexplicabilă undeva spre 40%”, a precizat Biriș.

  • „Crești accizele dar nu iei măsuri pentru creșterea colectării? Asta mi se pare neproductiv.”

„Scutirile sunt un cancer pentru că nu numai că erodeaza baza de impunere, dar crează distorsiuni concurențiale pentru că dacă eu am o fabrică de sucuri aici, iar lângă e o fabrică de bere, o să-mi fie mult mai ușor să iau angajații de la fabrica de bere că nu are scutire. La fel și în construcții”, apreciază el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro