Sari direct la conținut

Gabriel Biris: Solutia adoptata in Noul Cod Fiscal creste semnificativ sarcina fiscala

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Arhiva personala
Gabriel Biris, Foto: Arhiva personala

„Fiscalizarea muncii este mult prea mare in cazul veniturilor din salarii si mult prea mica in cazul altor tipuri de venituri. Conformarea voluntara este redusa, iar munca la negru omniprezenta in Romania”, a explicat joi Gabriel Biris in cadrul unui seminar organizat de Finmedia. Biris a propus si cateva solutii care sa reformeze actualul sistem fiscal care „ia mult de la putini in loc sa ia putin de la multi”.

E nevoie, spune Biris, de „simplificarea legislatiei, de aplicarea unei logici simple si eficiente de calcul, de retinere, de plata si si de regularizare anuala a contributiilor sociale. De asemenea, avem nevoie de eliminarea exceptiilor si de asezarea sarcinii fiscale uniform, in functie de CAT venit este obtinut si nu in functie de CUM se obtine venitul”, crede Biris.

Printre efectele acestor propuneri s-ar regasi, in opinia sa, scaderea costurilor la angajator, ceea ce duce la stimularea economiei, a crearii de locuri de munca si la un sistem mult mai echitabil de contributii sociale obligatorii. De asemenea ar creste venitul net pentru angajati, in special pentru cei cu venituri foarte mici, la simplificarea birocratiei si la reducerea costurilor de administrare. Actuala legislatie a facut ca jumatate din numarul de PFA-uri sa fie de fapt salarii mascate, a mai spus Biris.

Solutia adoptata in Noul Cod Fiscal creste semnificativ sarcina fiscala (contributii obligatorii) pentru venituri din activitati independente, dividende, dobanzi, etc. In plus, nu sunt rezolvate inechitatile prezente in actuala legislatie, ceea ce face ca sansele pentru cresterea conformarii voluntare sa ramana reduse.

Alte propuneri pe care Biris le-a facut in cadrul seminarului au fost: efectul inflatiei sa fie recunoscut fiscal,

eliminarea limitarii perioadei de reportare a pierderilor fiscale („losses carried forward”) si posibilitatea ca pierderea fiscala sa fie compensata cu profitul anilor anteriori („losses carried back”) si eliminarea majorarii impozitului pe cladiri in cazul persoanelor fizice.

Descarca si citeste din atasament prezentarea facuta joi la Busteni de Gabriel Biris.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro