Sari direct la conținut

Gaza: Respingerea de către Israel a soluției celor două state este „inacceptabilă”, afirmă șeful ONU

HotNews.ro
Antonio Guterres, secretarul general al ONU , Foto: Seth Wenig / AP / Profimedia
Antonio Guterres, secretarul general al ONU , Foto: Seth Wenig / AP / Profimedia

Respingerea de către guvernul israelian a unei soluții cu două state, cu un stat palestinian independent alături de Israel, este „inacceptabilă” și riscă să „prelungească conflictul”, a declarat marți secretarul general al ONU în fața Consiliului de Securitate, potrivit AFP.

„Respingerea clară și repetată de săptămâna trecută a soluției celor două state, la cel mai înalt nivel al guvernului israelian, este inacceptabilă”, a declarat Antonio Guterres la această reuniune a Consiliului, la care au participat numeroși miniștri ai afacerilor externe.

„Acest refuz și negarea dreptului poporului palestinian la un stat ar putea prelungi la nesfârșit un conflict care a devenit o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale. Ar putea exacerba polarizarea și încuraja extremiștii de pretutindeni”, a adăugat el.

„Dreptul poporului palestinian de a-și construi propriul stat complet independent trebuie să fie recunoscut de toți. Iar orice refuz de a accepta soluția celor două state de către oricare dintre părți trebuie respins cu fermitate”, a insistat el, considerând că această soluție este „singura cale de a obține o pace durabilă și echitabilă în Israel, Palestina și în întreaga regiune”.

Guvernul israelian refuză să discute despre o „soluție cu două state”, ceea ce irită comunitatea internațională, iar săptămâna trecută premierul Benjamin Netanyahu și-a reafirmat opoziția față de „suveranitatea palestiniană”.

El declarase anterior că Israelul ar trebui să controleze securitatea „întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan”, cuprinzând astfel Cisiordania și Gaza ocupate.

„Nimic nu poate justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”

„Ocupația israeliană trebuie să înceteze”, a cerut Antonio Guterres, repetând apelul său pentru o „încetare imediată a focului în scop umanitar”.

Războiul a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a peste 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Israelul a jurat să „anihileze” Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, și a lansat o vastă operațiune militară care a ucis 25.490 de palestinieni, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

„Populația din Gaza în ansamblu suferă distrugeri la o scară și într-un ritm fără precedent în istoria recentă. Nimic nu poate justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a declarat Antonio Guterres.

El a cerut, de asemenea, deschiderea unor noi puncte de trecere pentru ajutorul umanitar în Fâșia Gaza, care este încă în mare parte insuficient pentru cei peste 2 milioane de locuitori, și reluarea operațiunilor în portul israelian Ashdod.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro