Sari direct la conținut

Germania: Castravetii importati din Spania ar putea fi sursa infectiei cu bacteria  E.coli enterohemoragica

HotNews.ro

Una dintre sursele infectiei cu bacteria E.coli enterohemoragica ar putea fi castravetii importati din Spania, scrie Reuters. Infectia cu E. coli, care provoaca diaree acuta, a afectat peste o suta de persoane din Germania, cel putin una dintre acestea decedand in urma bolii.

Trei dintre castravetii contaminati analizati de Institutul pentru igiena din Hamburg proveneau din Spania, a afirmat ministrul sanatatii din Hamburg, Cornelia Pruefer-Storcks.

Castravetii importati de la acesti producatori au fost retrasi din magazine si oficialii au recomandat populatiei sa evite sa manance aceste legume. Cealalta tara de origine nu este deocamdata cunoscuta.

Bacteriile Escherichia coli, sau E. coli, sunt in general inofensive si foarte comune, dar cateva tulpine pot cauza infectii severe.

Pana in prezent, patru persoane au murit iar in organismul lor a fost descoperita o varietate de E. coli rezistenta la antibiotice ce provoaca tulburari stomacale severe.

Cel putin 140 de persoane au fost diagnosticate cu sindromul hemolitic si uremic, cauzat de aceasta bacterie, si care poate conduce la insuficienta renala grava.

Tulpina bacteriei EHEC, identificata

Deutsche Welle precizeaza ca specialistii germani au identificat tulpina bacteriei EHEC ce se raspandeste cu repeziciune pe teritoriul Germaniei.

Conform cercetatorilor de la Universitatea din Muenster, ar fi vorba despre tulpina O104H4, o forma rara si modificata a bacteriei, foarte rezistenta la medicamente, care poate cauza insuficienta renala grava.

In Germania, numarul imbolnavirilor cu bacteria enterohemoragica E.coli a depasit 600, sustine DW, care adauga ca ar exista cinci victime, toate femei.

Acesta recomanda renuntarea la consumul in stare cruda a salatei verzi, rosiilor si castravetilor provenind din nordul Germaniei. Un studiu a aratat ca persoanele infectate cu bacteria EHEC au consumat cu precadere aceste alimente.

Bacteria este sensibila la temperatura

Pe de alta partea, Agentia pentru securitatea alimentelor din Franta precizeaza ca bacteria Escherichia coli (E. coli) este sensibila la temperatura si se impune un respect minutios al igienei, potrivit AFP.

Principalele surse de contaminare sunt bovinele si ovinele dar legumele pot fi si ele contaminate de la crescatoriile de animale din apropiere sau prin utilizarea apei de irigatie contaminate.

La om, contaminarea intervine cel mai adesea prin ingerarea de alimente contaminate, consumul de apa murdara sau prin contact cu un om sau animal contaminat.

Persoanele cele mai sensibile la infectia cu aceasta bacterie sunt copii mai mici de 5 ani si persoanele peste 65 de ani.

Simptomele merg de la o simpla diaree la diaree hemoragica si pana la sindromul hemolitic si uremic (SHU), in special la copii.

Autoritatile sanitare recomanda gatirea carnii de vita cu mentinerea la o temperatura de 70ᅡC timp de doua minute si fierberea laptelui crud pentru copii. De asemenea, se recomanda o spalare atenta a legumelor, precum si respectarea unor masuri de igiena stricte in bucatarie: spalarea mainilor dupa manipularea carnii sau a legumelor crude, precum si spalarea suprafetelor care au intrat in contact cu aceste alimente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro