Sari direct la conținut

Germania: „posibilă” recesiune în trimestrul III (Bundesbank)

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: Captura presidency.ro
Angela Merkel, Foto: Captura presidency.ro

Economia germană ar putea intra în recesiune în trimestrul al treilea, a avertizat luni banca centrală națională, citată de AFP.

„Economia ar putea din nou să se contracte” în această vară după un recul de 0,1% al PIB-ului german în trimestrul II, se arată în raportul lunar al Bundesbank. O recesiune este definită în plan tehnic de două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut.

Germania, a cărei economie se bazează în special pe exporturile din sectorul industrial, este afectată puternic de războiul comercial dintre cei doi principali clienți ai săi, Statele Unite și China.

Această degradare economică a relansat dezbaterile politice legate de necesitatea abandonării dogmei germane a echilibrului bugetar prin recurgerea la datorii pentru a susține conjunctura sau, cel puțin, pentru a compensa efectele negative ale recesiunii care se profilează.

Germania poate, pe hârtie, să-și permită acest lucru, după cinci ani consecutivi de bugete excedentare și dobânzi ale împrumuturilor pe termen lung extrem de atractive pentru statul federal.

Oficial, guvernul continuă să afirme că nu este pusă în discuție politica sa de mai mulți ani și că bugetul federal va rămâne echilibrat cel puțin până în 2021, fără a se recurge la îndatorări suplimentare.

Dar săptămânalul Der Spiegel a scris în acest week-end, citând surse apropiate dosarului, că Angela Merkel și ministrul său de Finanțe Olaf Scholz, social-democrat, sunt pregătiți să renunțe dacă țara intră în recesiune.

Mai mulți social-democrați doresc ca Germania să apeleze la fonduri guvernamentale pentru a finanța un plan de luptă împotriva schimbărilor climatice sau pentru lucrări de infrastructură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro