Sari direct la conținut

Getty Images intră pe piața inteligenţei artificiale cu un generator de imagini bazat pe fotografiile sale de arhivă

HotNews.ro
Getty Images, Foto: NetPhotos3 / Alamy / Profimedia Images
Getty Images, Foto: NetPhotos3 / Alamy / Profimedia Images

​Getty Images va lansa un software de inteligenţă artificială (AI) contracost, acesta fiind capabil să genereze imagini din arhivele foto pentru care compania deţine drepturile, angajându-se totodată să plătească fotografii ale căror imagini le utilizează, relatează AFP și News.ro.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat luni pentru AFP că va fi vorba de un serviciu pe bază de abonament, cu tarife bazate pe numărul de cereri trimise de client. Modelul creat de Getty utilizează doar fotografii creative specifice, imediat ce sunt produse, pentru a alimenta o bază de date de arhivă, dar nu şi fotografii ale unor evenimente de actualitate.

Ascensiunea aşa-numitei inteligenţe artificiale generative din ultimul an a alertat mulţi utilizatori şi designeri asupra naturii şi provenienţei datelor folosite pentru a dezvolta interfeţe, fie că este vorba de text, fotografii, video sau sunet.

Getty Images afirmă că, întrucât noul serviciu se va baza exclusiv pe propriile fotografii, el este în măsură să le ofere clienţilor săi „protecţie juridică”, eliminând orice risc de acţiune în justiţie pentru utilizarea necorespunzătoare a conţinutului şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Inteligența artificială este folosită tot mai mult pentru generarea unor imagini originale

Cunoscută pentru arhivele sale de fotografii, care sunt printre cele mai vaste din lume, Getty se poziţionează ca un concurent pentru giganţii inteligenţei artificiale generative, cum ar fi OpenAI, creatorul generatorului de imagini Dall-E, şi Google, cu Imagen, precum şi start-up-urile Midjourney şi Stable Diffusion, dar şi editorul de software Adobe şi noua sa interfaţă Firefly.

Mai multe dintre aceste companii sunt date în judecată de creatori (artişti, programatori, scriitori) pentru că le-au folosit operele pentru a crea tehnologia lor, fără permisiune sau a-i remunera.

Imaginile create de Generative AI by Getty Images, numele oficial al programului, vor fi accesibile doar clientului care le-a creat, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Ne-am consultat cu clienţii noştri cu privire la creşterea rapidă a generative AI, şi am perceput atât entuziasm, cât şi ezitare”, a declarat Grant Farhall, manager de produs la Getty Images, citat într-un comunicat publicat luni, explicând că grupul a ţinut cont de aceste elemente atunci când a dezvoltat software-ul.

Getty plănuieşte să plătească fotografii ale căror imagini sunt folosite pentru a dezvolta software-ul. Aceştia vor primi o parte din veniturile generate de interfaţă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro