Gheorghe Gherghina, Finante: Luni am lucrat cu delegatia de experti ai FMI pe cifre si scenarii, rezultatele fiind bune pentru noi
„Am avut discutii mai degraba tehnice. S-a lucrat mult pe cifre, s-au facut calcule si scenarii, rezultatul fiind pozitiv. Una peste alta, suntem multumiti de evolutia discutiilor. Ne-am intalnit nu doar la Ministerul Finantelor, ci si la Economie (Ministerul Economiei- n.red) tot la nivel de experti”, a declarat pentru HotNews secretarul de Stat din MFP, Gheorghe Gherghina.Potrivit acestuia, agenda discutiilor de luni nu a inclus acuzatiile Eurostat privind posibila transmitere de date eronate. “Discutia pe aceasta tema a fost epuizata in ziua in care ea a aparut. De atunci nu aveam ce sa mai dezbatem pe aceasta tema, cata vreme suntem in ordine cu cifrele transmise”, a mai spus Gherghina.
Delegaţia FMI evaluează îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor din acordul de tip preventiv, convenit cu autorităţile române.
Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 si se va derula pe timp de doi ani, fiind unul de tip preventiv. Miza financiara a acestui accord este de 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota tarii noastre la Fond.
Potrivit autoritatilor de la Washington, Romania trebuie sa demareze o ampla reforma in privinta companiilor de stat, care apasa greu asupra cheltuielilor bugetare.
„Reforma companiilor de stat trebuie accelerata. Cu cat aceste companii vor fi mai eficiente, cu atat presiunea asupra cheltuielilor bugetare va scadea. In al doilea rand, trebuie imbunatatita relatia autoritatilor locale cu bugetul si cand spun aceasta am in vedere dimensiunea arieratelor. In privinta stabilitatii financiare, Romania a dovedit pana acum succese remarcabile”, a explicat Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI si fost ministru al Finantelor.
„Este inca mult de muncit, dar am convingerea ca Romania va iesi mai bine orientata si mai sanatoasa din punct de vedere economic din aceasta criza”, a conchis Tanasescu.