Sari direct la conținut

Un judecător american descrie modul în care Google a construit și apărat monopolul ilegal al căutărilor

HotNews.ro
Logo Google, Foto: Shutterstock
Logo Google, Foto: Shutterstock

Compania Google a fost găsită vinovată luni de un judecător din Washington de practici anticoncurențiale legate de motorul său de căutare, în special prin contracte care îl impuneau ca software implicit pe dispozitive, o decizie pe care compania a anunțat că o va ataca în apel, potrivit AFP.

Potrivit documentelor, pe care AFP a putut să le consulte, „după ce a analizat cu atenție mărturiile și dovezile, instanța a ajuns la această concluzie: Google este un monopol și a acționat într-un mod care menține acest monopol”.

O nouă audiere va avea loc pentru a stabili cuantumul amenzii impuse companiei.

Grupul din Mountain View, California, a fost acuzat că a plătit zeci de miliarde de dolari – până la 26 de miliarde de dolari numai anul trecut – pentru a se asigura că motorul său de căutare era implicit pe o serie de smartphone-uri și browsere web, cea mai mare parte a banilor mergând către Apple.

„Acordurile de distribuție semnate de Google preiau o parte semnificativă a pieței motoarelor de căutare și îi împiedică pe rivalii săi să aibă posibilitatea de a veni să concureze cu acesta”, a argumentat judecătorul în decizia sa.

Deja afectat de scăderea piețelor financiare la nivel mondial, prețul acțiunilor Alphabet, compania mamă a Google, și-a accentuat pierderile și a încheiat ziua în scădere cu 4,61% la închiderea ședinței de tranzacționare pe Wall Street, la 160,64 dolari.

INTERVIURILE HotNews.ro