Sari direct la conținut

Global News, televiziune la care are emisiune și Mugur Mihăescu, a fost sancționată de CNA cu suspendarea emisiei din cauza dezinformărilor: „Bicarbonatul de sodiu vindecă toate formele de cancer”

HotNews.ro
CNA, Foto: Inquam Photos / George Calin
CNA, Foto: Inquam Photos / George Calin

Televiziunea conspiraţionistă Global News, la care au emisiuni Adriana Bahmuţeanu şi Mugur Mihăescu, s-a ales cu o sancţiune de la CNA după ce a avut pe post o serie de dezinformări, legate de sănătate, pandemie sau războiul din Ucraina. Printre afirmațiile care au atras suspendarea emisiei timp de 10 minute au fost că: „Bicarbonatul de sodiu vindecă toate formele de cancer” sau că în „Ucraina sunt construite baze subterane unde sunt duși copiii furați, traficați”.

Concret, CNA obligă Global News să difuzeze, în data de 22.11.2023, timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare.

Membrii Consiliului au constatat că la difuzarea emisiunilor „Efect politic” (edițiile din 07, 14, 21.09.2023) și „Știrea exactă” (ediția din 12.09.2023) au fost încălcate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

  • Printre temele abordate în emisiunea „Efect politic” din 07.09.2023 a fost și cea referitoare la conflictul din Ucraina, afirmându-se că acolo ar fi: „O mișcare nazistă care se manifestă în special prin organizația Azov”; „Biolaboratoare, unde sunt create arme biologice prin care sunt instrumentate pandemii, așa cum am văzut-o pe cea așa-zisă COVID-19”; „În Ucraina sunt construite baze subterane de mare adâncime unde sunt duși copiii furați, traficați, se fac acolo multe atrocități”.
  • În ediția din 14.09.2023 s-a afirmat că este „…dovedit științific, bicarbonatul de sodiu în apă caldă cu puțină lămâie stoarsă, practic vindecă toate formele de cancer”, iar în ediția din 21.09.2023 că „…tehnologia 5G reprezintă o armă care ne ucide încet, dar sigur. E vorba de anumite frecvențe, de anumite energii care sunt foarte, foarte toxice, foarte dăunătoare sănătății. În plus, (…) oameni de știință consideră că tehnologia 5G are capacitatea de a activa anumite componente nanotehnologice sau de altă natură care au fost incluse în serul așa-zis împotriva COVID, COVID-19, în acele vaccinuri”.
  • În emisiunea „Știrea exactă” din 12.09.2023, o invitată afirmă: „Ori, știm foarte bine că persoanele vaccinate emit anumite coduri Mac, deci sunt folosite pentru control, pentru monitorizarea funcțiilor organismului și probabil, când nu mai ești util societății acesteia, la un moment dat se apasă pe un buton și ai dispărut”.

Amendă de 10.000 de lei pentru că Global News emite dintr-un alt studio decât cel anunțat

De asemenea, Televiziunea s-a ales cu amendă de 10.000 de lei pe 14 noiembrie de la Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru că emite din alt studio decât cel pe care l-a declarat forului audiovizual, transmite Paginademedia.

Postul emite dintr-un studio neautorizat şi nu din cel de la Casa Presei Libere aşa cum au declarat în documentaţia de la CNA.

Reprezentanţii CNA au mers în control la studioul declarat, aflat la Casa Presei Libere, chiar în timp ce pe post se difuza live un program de ştiri, „Ştirile Global News”, cu eticheta în direct. Însă, surpriză, reprezentanţii CNA nu au găsit pe nimeni prezentând ştirile live.

Global News, sancționat din cauza lui Mugur Mihăescu

Mugur Mihăescu, anunțat drept candidat al partidului AUR pentru alegerile europarlamentare și realizatorul emisiunii „Zâmbetul democraţiei” la postul Global News, a atras și el o sancțiune pentru postul TV pe 8 noiembrie, scrie Paginademedia.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu o somaţie (avertisment) Global News, din cauza lui Mugur Mihăescu, pentru că acesta a fost desemnat drept candidat de AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor), şi conform Codului audiovizual, „persoanele desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale nu pot realiza emisiuni.”

Somaţia este pentru mai multe ediţii ale emisiunii Zâmbetul democraţiei, din 15, 22 şi 29 octombrie, cu Mugur Mihăescu şi Dinu Popescu (co-prezentator).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro