Sari direct la conținut

Google a primit din Romania peste 4.500 de cereri de eliminare a unor date sensibile din rezultatele cautarilor

HotNews.ro
Google si solicitarile venite din Romania, Foto: Google
Google si solicitarile venite din Romania, Foto: Google

​Google a anuntat ca a primit peste 253.000 de cereri de la cetateni UE care doresc eliminarea unor link-uri sensibile din rezultatele motorului de cautare, iar 4.500 dintre acestea sunt din tara noastra. Compania a inceput din iunie 2014 sa se conformeze deciziei Curtii de Justitie a UE, decizie criticata de multi si catalogata de cei mai radicali ca fiind cenzura.

La un an de la publicarea formularului prin care oamenii pot solicita Google sa elimine informatii pe care acestia le considera irelevante sau inadecvate, compania a primit 253.000 de cereri din cele 28 de tari UE. Aceste cereri se refera la peste 920.000 de link-uri, dintre care 19.034 sunt din tara noastra. In Romania, Google a eliminat sub 28% dintre adresele URL pentru care a primit solicitari, iar la nivel europeana ponderea eliminarilor a fost mai amre (41%)

Franta, cu peste 51.000, Germania, cu peste 42.000, Marea Britanie cu mai mult de 32.000 si Spania, cu peste 23.000 sunt tarile din care au venit cele mai multe cereri. Ca si numar de link-uri, Franta si Germania au peste 160.000 de link-uri.

Compania spune ca analizeaza fiecare cerere in parte, astfel incat sa vada daca nu vorbim de continut care e important si relevant pentru publicul larg, cum ar fi informatiile despre fraude financiare sau malpraxis profesional. Ideea este ca oameni care au comis fapte reprobabile ar dori ca link-urile cu informatii compromitatoare sa dispara, insa asa ceva nu ar fi normal, fiindca publicul trebuie sa stie.

Decizia Curtii, prescurtata in presa internationala sub exprimarea “right to be forgotten” (dreptul la uitare) a starnit multe controverse intre cei care sustin libertatea de exprimare si cei care sustin dreptul la viata privata.

Intr-un interviu pentru Financial Times, Larry Page – CEO al Google – spunea in 2014 ca ar fi dorit sa fi existat mai multe dezbateri in Europa inainte de decizia finala. El spune ca Google, fiind o companie foarte mare, are puterea financiara de a se ocupa de aceste cereri si de a angaja oameni care sa le proceseze, insa companii mai mici nu ar face fata logistic vorbind.

Practic, CJUE a stabilit ca anumiti utilizatori pot solicita ca motoarele de cautare sa elimine rezultatele pentru interogarile care le includ numele, atunci cand rezultatele respective sunt inadecvate, irelevante sau nu mai sunt relevante ori sunt excesive in raport cu scopurile pentru care au fost procesate.

Pentru implementarea acestei decizii, fiecare solicitare individuala este evaluata si se incerca atingerea unui compromis intre dreptul persoanei la confidentialitate si dreptul publicului de a afla si de a distribui informatii. La evaluarea solicitarii, rezultatele vor fi analizate pentru a se stabili daca includ informatii care nu mai sunt de actualitate, precum si daca aceste informatii sunt de interes public (de ex., informatii despre escrocherii financiare, despre malpraxis, despre condamnari.

Intrebari si raspunsuri despre procesul de eliminare (sursa – Google)

Cum functioneaza procesul de eliminare Google?

Mai intai, persoanele in cauza sau reprezentantii acestora trebuie sa completeze acest formular web. Vor primi un raspuns automat prin care Google confirma ca a primit solicitarea. Fiecare solicitare este analizata separat. In unele cazuri, Google poate solicita mai multe informatii de la persoana care a trimis solicitarea. Dupa luarea unei decizii, persoana va primi un e-mail prin care ii este adusa la cunostinta decizia luata de Google, iar daca rezultatele nu vor fi eliminate, e-mailul va cuprinde o scurta explicatie in acest sens.

Cum se decide ce rezultate vor fi eliminate?

Pentru evaluarea unei solicitari, Google va verifica daca rezultatele includ informatii invechite sau inexacte. De asemenea, se va verifica daca pastrarea acestor informatii in rezultatele cautarii este in interesul publicului, de exemplu, daca au legatura cu escrocherii financiare, cazuri de malpraxis, condamnari penale sau comportament public in calitate de reprezentant oficial al guvernului (ales sau numit in functie).

Echipa care se ocupa de eliminari trebuie sa verifice fiecare pagina in parte si sa isi bazeze decizia pe contextul limitat specificat de solicitant si pe informatiile din pagina web. Este vorba despre un subiect de stiri? Are legatura cu o acuzatie penala care a dus la o condamnare ulterioara sau care a fost declarata nefondata? Pentru a demonstra anvergura solicitarilor de eliminare, in Raportul despre transparenta informatiei a fost inclusa o sectiune cu rezumatele solicitarilor.

Ce se intampla daca o persoana nu este de acord cu decizia luata de Google?

Daca Google decide sa nu elimine o adresa URL din rezultatele cautarii, o persoana poate solicita ca o autoritate locala de protectie a datelor sa examineze aceasta decizie. Webmasterii sunt informati cand le este eliminat continutul?

Conform politicii sale, webmasterii sunt notificati de Google cand pagini de pe site-ul lor sunt eliminate din rezultatele cautari pe baza unei solicitari legale. Aceasta masura este menita sa asigure transparenta procesului. Pentru a respecta confidentialitatea persoanelor care au trimis solicitari de eliminare, se trimit numai adresele URL afectate, nu si numele solicitantului.

Exista vreo modalitate prin care webmasterii pot sa conteste deciziile de eliminare?

Se lucreaza la crearea unui canal prin care webmasterii sa poata solicita reexaminarea unei decizii.

Google elimina grupuri de adrese URL din rezultatele cautarii?

Nu. Adresele URL sunt eliminate din rezultate numai pentru interogarile privind numele unei persoane. Prin urmare, daca s-a aprobat eliminarea unui articol pentru numele John Smith, despre calatoria acestuia la Paris, nu se vor afisa rezultate pentru interogarile asociate cu [john smith], insa rezultatele pentru o interogare cum ar fi [calatorie la paris] se vor afisa.

Aceasta decizie se aplica si in cazul altor servicii de cautare Google, cum ar fi Cautarea de imagini?

In prezent, procesul acopera eliminarea rezultatelor de pe proprietatile de cautare Google, cum ar fi Cautarea Google, Cautarea de imagini, Cautarea de videoclipuri si Stiri Google.

Cine poate solicita o eliminare?

Persoanele pot solicita eliminarea rezultatelor cautarii conform legislatiei europene privind protectia datelor. De asemenea, pot face solicitari in numele altor persoane, cu conditia sa demonstreze ca detin autorizare legala in acest sens.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro