Sari direct la conținut

Grantul transportatorilor pentru compensarea creșterii accizei la motorină se va majora cu 7 bani

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Acciza la motorină a crecut cu 43 de bani la motorină de la 1 iulie, iar transportatorii vor avea majorat grantul cu 7 bani. Dacă adăugăm și majorarea de la 1 ianuarie, acciza a crescut în 2024 cu 65 bani/litru.

Acum, Ministerul Finanțelor a publicat în transparențã un proiect de act normativ prin care propune majorarea grantului acordat transportatorilor pe litrul de motorină, de la 13 bani la 20 de bani, conform unui comunicat de presă al instituției.

Guvernul României a aprobat în luna februarie o schemã de ajutor de stat, cu un buget de 180 de milioane de lei, pentru compensarea creșterii prețului la combustibil.

Mãsura vizeazã un numãr de aproximativ 4.000 de operatori economici licențiați în România, care desfãșoarã activitãți de transport rutier de mãrfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane.

„Este o mãsurã temporarã de ajutor pentru întreg mediul de afaceri. Fie cã este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigurã funcționarea eficientã a întregii economii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Prin acordarea ajutorului de stat, acciza plătită de transportatori până la 30 iunie 2024 inclusiv, va avea nivelul redus de 1.650,95 lei/1.000 litri și respectiv 1.983,85 lei/1.000 litri, pentru perioada 1 iulie 2024 pânã la finalul anului 2024.

Operatorul economic poate depune la Autoritatea Rutierã Românã, o cerere de compensare a creșterii accizei la motorinã pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului urmãtor celui pentru care se solicitã plata ajutorului de stat.

De asemenea, se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se solicitã compensarea, în baza unei cereri de compensare.

INTERVIURILE HotNews.ro