Gruparea Ghita si "regele" asfaltului Theodor Berna, aceeasi schema de spalat bani publci
- Redactia Hotnews
„Regela asfaltului” Theodor Berna a facut tranzactii de zeci de milioane de lei cu aceleasi firme fantoma in care a pompat bani si gruparea lui Sebastian Ghita, deputat PSD de Prahova, impreuna cu cea a lui Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, scrie site-ul Rise Project.
Theodor Berna a fost arestat pe 19 august pentru spalare de bani si evaziune in dosarul lui Marcel Pavaleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului, retinut si el in octombrie 2013, la pachet cu mai multi interlopi si afaceristi prahoveni abonati la contracte publice. In acelasi caz, procurorii ploiesteni cerceteaza 142 firme din toata tara acuzate de spalare de bani si evaziune, inclusiv Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) – consortiul minier care detine licenta de exploatare a aurului in Apuseni.
CIRCUITUL GHITA-FANTOME a iesit la lumina in luna mai, cand RISE Project a descoperit ca grupul Asesoft, fondat de Sebastian Ghita, a trimis milioane de lei in conturile firmelor de tip „fantoma” urmarite penal in dosarul „Cosma – Pavaleanu”. Tranzactiile s-au derulat anul trecut si au inclus un intermediar, adica un SRL de langa Ploiesti aflat si el pe lista celor 142 de companii anchetate in acest caz, alaturi de oameni-cheie din PSD.
SRL-ul interpus pe traseul banilor se numeste Coneco Serv si a intrat in atentia procurorilor in toamna anului trecut. Motivul: in 2013, firma a pompat peste 5,5 milioane de lei in patru companii ce formeaza nucleul dur al platformei de firme „fantoma”: Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard si Narsam Invest.
Banii insa au venit din directia Asesoft, mai precis de la societatile componente ale holdingului: Asesoft International (cumnatul lui Ghita), 2KTelecom si AccesNet International (fratele lui Ghita), Teamnet Business (fondata de Ghita) si Divasoft (monitorizata de ANAF pentru alte tranzactii suspecte cu grupul Asesoft). Cele cinci au transferat in 2013 peste 10 milioane de lei in contul SRL-ului intermediar, Coneco Serv. Jumatate din suma s-a intors imediat de unde a venit, iar cealalta jumatate a intrat in masinaria prahoveana de spalat bani. Detalii, AICI.
Anchetatorii au decoperit insa ca, in total, peste 90 de milioane de lei au fost scosi la punga din conturile bancare ale celor patru „fantome” cu rol de pusculite si patronate, in acte, de cativa sarbi saraci si dependenti de droguri care habar n-au ca sunt milionari in Romania. Detalii, AICI.
FANTOMELE Kadok, Robyko, Narsam si S&S Wizard au mai incasat bani de la zeci de beneficiari de contracte publice guvernamentale si locale.
Printre cei mai importanti cotizanti directi se numara si „regele asfaltului”, Theodor Berna, arestat acum doua saptamani in dosarul „Cosma-Pavaleanu”. El controleaza companiile de constructii Tehnologica Radion, Teloxim Con, Termix Construct si Proiect Alfa Capital – toate urmarite penal in acelasi caz.
Documentele obtinute de RISE Project arata ca in perioada 2012 – 2013, firmele lui Berna au virat peste 31 de milioane RON in cele patru „fantome” din Ploiesti.
„Privarea de libertate a inculpatului (Theodor Berna – n.n.) este necesara din cauza pericolului pe care il reprezinta inculpatul prin faptele sale reflectate in modul ingenios si complex de savarsire a infractiunilor, a persoanelor fizice si juridice atrase in lantul comercial fictiv, maniera ingenioasa de eludare a statului si a intereselor sale legitime, valoarea mare a cuantumului sumelor de bani evazionate in dauna bugetului statului precum si al sumelor ce fac obiectul infractiunii de spalare de bani, caracterul repetitiv al actiunilor/actelor materiale comise”, a argumentat judecatorul care a dispus arestarea lui Theodor Berna. Magistratul se refera si la o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), ce arata ca evaziunea fiscala aduce atingere securitatii nationale prin influentarea negativa a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului. Detalii, AICI.
In dosarul „Cosma-Pavaleanu”, spalarile de bani si evaziunea au produs un prejudiciu estimat la o suta de milioane de euro. Administratorii de firme cercetati in acest caz sunt suspectati ca au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale fictive, toate urmate de transferuri de bani care, ulterior, au fost retrasi in cash din conturile celor patru firme „fantoma” Kadok, Robyko, Narsam si S&S Wizard. Sursa principala a banilor o reprezinta contractele pe bani publici obtinute la licitatii aranjate si concretizate prin lucrari edilitare executate doar pe hartie.
In fata instantei, Theodor Berna s-a aparat, invocand ca este bolnav si ca arestul nu-i prieste. Trimiterea sa dupa gratii, sustine Berna, ar afecta infrastructura Romaniei, pentru ca firmele sale realizeaza cele mai importante lucrari de drumuri din tara.
Berna mai este acuzat ca l-ar fi mituit pe Madalin Dumitru, director la Directia Generala Infrastructura din Primaria Capitalei, cu bunuri electrocasnice si renovari la casele acestuia in schimbul unor contracte publice. Din acest motiv, Dumitru a fost arestat intr-un dosar instrumentat la DNA.
De-a lungul timpului, Tehnologica Radion a castigat, singura sau in consortii, contracte de 1,2 miliarde de lei. A primit lucrari controversate de la Primaria sectorului 3 condusa de PDL-istul Liviu Negoita, a reabilitat sosele in partea de sud a tarii, in judete precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj, si a prins un contract de 53 de milioane de euro pentru refacerea si extinderea la patru benzi a unui sector din centura Capitalei. Vezi portofoliul de lucrari pe pagina de web a firmei.
O alta firma a lui Berna anchetata penal in dosarul „Cosma-Pavaleanu”, Teloxin Con, a castigat in 2013 contracte de 600 de milioane de lei cu CNADR (Compania Nationala de Drumuri).
Magnatul asfaltului a mai bagat bani in reteaua „fantomelor din Ploiesti” prin firmele Temix Construct si Project Alfa Capital Construct, ambele controlate prin interpusi. N-a fost singurul.
Citeste restul investigatiei pe Rise Project.