Sari direct la conținut

Grupul persoanelor "fara religie" ocupa locul al treilea in lume ca marime, dupa crestini si musulmani

HotNews.ro

Persoanele care nu sunt afiliate la nicio religie formeaza al treilea cel mai numeros grup din lume, dupa cel al crestinilor si cel al musulmanilor, depasindu-l pe cel al hindusilor, potrivit unui studiu dezvoltat cu ajutorul informatiilor colectate in 2010, relateaza Reuters.

Cercetarea, realizata de Pew Forum on Religion and Public Life, a aratat ca cea mai raspandita religie este crestinismul, prezent in toate regiunile lumii, in timp ce hinduismul este cel mai putin raspandit, 94% dintre adepti concentrandu-se intr-o singura tara – India.

Per total, 84% dintre locuitorii lumii, estimati la 6,9 miliarde, se identifica cu o religie, potrivit studiului. Cei „neafiliati” se refera la cei care nu se identifica cu o religie, de la atei la agnostici la cei cu credinte spirituale ce nu au legatura cu o religie „oficiala”.

„Multi dintre cei neafiliati religios au de fapt o anumite credinta spirituala sau religioasa. Credinta in Dumnezeu sau o putere superioara este impartasita de 7% dintre adultii neafiliati, 30% dintre francezii neafiliati si 68% dintre adultii neafiliati din SUA”, se arata in studiu.

Numarul exact al populatiilor religioase este imposibil de stabilit si estimat. Acest studiu pare a fi cel mai amplu de pana acum.

Musulmanii au varsta mediana cea mai scazuta – 23 de ani, comparativ cu 28 de ani, varsta mediana a tuturor credinciosilor. Varsta mediana indica punctul in care jumatate din populatia respectiva se afla sub acea varsta si jumatate deasupra.

„Musulmanii se vor dezvolta ca raspandire in lume si o parte importanta in acest proces este structura bazata pe tineri”, potrivit specialistului in demografie Conrad Hackett.

Spre comparatie, iudaismul, care are 14 milioane de adepti – 0,2% din populatia lumii, cu varsta mediana de 36 de ani, deci sanse mici sa se dezvolte. Varsta mediana a crestinismului este 30, iar a hinduismului 26. Cei neafiliati au varsta mediana 34.

Crestinii sunt cei mai raspanditi – 2,2 miliarde, sau 31,5% din populatia lumii.

Pe locul doi se afla musulmanii – 1,6 miliarde, sau 23% din populatie, iar pe locul trei cei neafiliati – 1,1 miliarde, sau aproape 16% din populatie. Japonia este singura tara din lume unde cei „fara religie” sunt majoritari, reprezentand 57% din populatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro